Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην τροπολογία προβλέπεται κι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που είχε θεσπιστεί με το Δεύτερο Μνημόνιο κι αφορούσε τους νέους έως 25 ετών. 

Ads

Την τροπολογία υπερψήφισαν, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, ενώ την καταψήφισε το ΚΚΕ. Παρών δήλωσαν Ποτάμι και Χρυσή Αυγή.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση, στις αρχές του 2019, η αύξηση εκτιμάται στα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στις αρχές του 2019 στα 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη, έως και 100 ευρώ, για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός. 

Μέσω της τροπολογίας προβλέπεται η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, και συγκεκριμένα ορίζεται πως αυτή θα ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου του 2019. Παράλληλα καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.

Ads

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, προβλέπεται η κατά στάδια διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης και η συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και, ιδίως, οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων. Η διαδικασία της διαβούλευσης συντονίζεται από την Επιτροπή Συντονισμού, η οποία συγκροτείται ειδικά για τον σκοπό αυτό και αποτελείται από τον πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ως πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Τα στάδια και τα χρονοδιαγράμματα για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού κάθε έτος:

  • Εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου κάθε έτους: Αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.
  • Έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους: Υποβολή της έκθεσης των φορέων στην Επιτροπή Συντονισμού.
  • Σχηματισμός φακέλου από την Επιτροπή Συντονισμού με τις ανωτέρω εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και αποστολή του προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για τη διατύπωση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
  • Έως την 15η Απριλίου κάθε έτους: Διαβίβαση από την Επιτροπή Συντονισμού του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
  • Έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους: Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης ή των εκθέσεων των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη από αυτό του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή, που συγκροτείται για το σκοπό αυτό.
  • Έως την 31η Μαΐου κάθε έτους: Ολοκλήρωση του σχεδίου του πορίσματος διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ, διαβίβασή του αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού προς διαπίστωση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και υποβολή του στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον υπουργό Οικονομικών.
  • Ανάρτηση του σχεδίου του πορίσματος διαβούλευσης, καθώς και όλων των εκθέσεων, υπομνημάτων και τεκμηριώσεων, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου κάθε έτους: Εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο υπουργικό συμβούλιο του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα διαβούλευσης.
  • Έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.