Δραματική και χαοτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, με τους υγειονομικούς να περιγράφουν εφιαλτικές εφημερίες, να τονίζουν ότι δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια ΜΕΘ (και ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ) με αποτέλεσμα να γίνεται επιλογή ασθενών και να καταγγέλλουν «απαράδεκτες αποφάσεις» για μετακίνηση γιατρών από δημόσια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ο κίνδυνος για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυξάνεται έως και 90%. 

Ads

Ενδεικτικά είναι τα όσα περιέγραψε ο Νίκος Ορφανός, προϊστάμενος στην κλινική Covid του Λαΐκού, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στο MEGA ο Νίκος Ορφανός, 95 άτομα βρίσκονται σε αναμονή για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ ενώ στο Λαϊκό υπάρχουν δύο ασθενείς διασωληνωμένοι -μέσης ηλικίας- με φορητό αναπνευστήρα εκτός ΜΕΘ.

«Δύο περιστατικά είναι με φορητούς αναπνευστήρες στις κλίνες και ψάχνουμε να βρούμε κρεβάτι ΜΕΘ. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθεια … οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται άμεσα μεταφορά σε ΜΕΘ για να έχουν μηχανική υποστήριξη. Ένας φορητός αναπνευστήρας δεν παρέχει την ασφάλεια που παρέχει η μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ. Με ότι αυτό συνεπάγεται» τόνισε ο γιατρός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε εφιαλτική την εφημερίδα που ολοκληρώνεται, καθώς στο νοσοκομείο έγιναν 48 εισαγωγές για covid περιστατικά. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 95 άτομα σε αναμονή, προκειμένου να μεταφερθούν σε ΜΕΘ … είχαμε μία εφιαλτική εφημερία, με 48 εισαγωγές και κανένα κρεβάτι κενό για covid-19 … έχουμε 15 ράντζα στις άλλες, παθολογικές κλινικές».

Ads

Ακόμα, ο κ. Ορφανός, σχολίασε την απόφαση να φύγουν δύο γιατροί από το Λαϊκό για να στελεχώσουν την ιδιωτική κλινική «Λητώ», ως «απαράδεκτη, τραγική απόφαση, που ανακλήθηκε μετά την απόφαση του Συλλόγου, των γιατρών και άλλων φορέων. Είναι ντροπή να φεύγουν στον πόλεμο γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία για να στελεχώσουν τον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χειρουργό -εντατικολόγο, 120 με 125 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλό κρεβάτι και αναγκαστικά δεν λαμβάνουν την παρακολούθηση και υποστήριξη που απαιτεί η κατάσταση τους, ενώ πάνω από 70 από αυτούς είναι ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό. Στην οργισμένη ανάρτησή του ζητάει για μία ακόμη φορά να ξεκινήσουν οι θεραπείες αντισωμάτων και να δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» γιατρών εντατικολόγων.

ΠΟΕΔΗΝ: Τα ελάχιστα κρεβάτια οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε επιλογή ασθενών

«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια. Τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega. Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή όσων θα μπουν σε ΜΕΘ είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, θεραπευτικά και ηλικιακά. «Θεραπευτικό κριτήριο, ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, και με ηλικιακό κριτήριο».

Αναλυτικά,η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • Ευαγγελισμός: 5 από τις 58
  • ΚΑΤ: 5 από τις 51
  • Σωτηρία: 4 από τις 84
  • Τζάνειο: 1 από τις 10
  • Αττικόν: Καμία από τις 43
  • Θριάσιο: Καμία από τις 17
  • Γ. Γεννηματάς: Καμία από τις 16
  • Ερυθρός Σταυρός: Καμία από τις 14
  • Σισμανόγλειο: Καμία από τις 14
  • Ιπποκράτειο: Καμία από τις 12, με 4 ακόμη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
  • Ασκληπιείο Βούλας: Καμία από τις 12
  • Αγία Όλγα: Καμία από τις 9
  • Ελπίς: Καμία από τις 6
  • ΝΙΜΤΣ: Καμία από τις 6

Συνολικά, την Δευτέρα ήταν πλήρεις οι 337 από τις 352 κλίνες σε ΜΕΘ, με την πληρότητα να φτάνει το 95,7%.