«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. 

Ads

Με φόντο τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ περί 564 διασωληνωμένων, δηλαδή ίδιο αριθμό με την χτεσινή ημέρα, ο Μιχάλης Γιαννάκος δηλωσε πως τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις. 

«Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται περίπου 30 άτομα, τα οποία περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι. Αυτοί που αναγκάζουνται να κάνουν την επιλογή είναι, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, το ΕΚΑΒ και οι εντατικολόγοι γιατροί. 

Τα κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή όσων θα μπουν σε ΜΕΘ είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, θεραπευτικά και ηλικιακά. «Θεραπευτικό κριτήριο, ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, και με ηλικιακό κριτήριο». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε ότι τα αιτήματα για νοσηλεία σε ΜΕΘ Covid «είναι πολύ περισσότερα από τις διαθέσιμες κλίνες και δυστυχώς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επιλογή».

Ads

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεκάδες ασθενείς είναι στην αναμονή για μια κλίνη ΜΕΘ, με τους γιατρούς – όπως τονίζεται – να προχωρούν σε επιλογή των ανθρώπων που θα διασωληνωθούν.

Ενδεικτικά στην Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν απομείνει οι εξής κλίνες ΜΕΘ:

  • 4 στο Θριάσιο
  • 6 στη Κρατικό Νίκαιας
  • 2 στον Ερυθρο
  • 2 στο Λαϊκό