Το πολιτικό μήνυμα που προέκυψε από την ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι ότι στα δύο κόμματα που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση της παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο, υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν την αντίθεση ή τις επιφυλάξεις τους για τις μεθοδεύσεις. 

Ads

Σε σύνολο 180 ψηφισάντων, χωρίς καμία απουσία από τις δύο Κοινοβουλευτικές ομάδες, βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.  «Τα δύο κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα ψήφισαν μόνα τους καθώς απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση και δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους βουλευτές τους. Δεν θα μπούμε στα ενδοοικογενειακά τους, ας τα λύσουν μόνοι τους», σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς 2 άκυρα ψηφοδέλτια και αρκετές απουσίες – επισήμως δικαιολογημένες – είχαν καταγραφεί επίσης τον Μάιο κατά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου ενώ 1 λευκό και 5 άκυρα είχαν βρεθεί στην κάλπη για τη σύσταση της Προανακριτικής, τον Οκτώβριο του 2019. 

Οι σκιές έπεσαν σε κάποιους «ύποπτους» βουλευτές, χωρίς ενδείξεις όμως και χωρίς κανείς να έχει διαρρεύσει το παραμικρό για διαφοροποίησή του από την ψηφοφορία. Ούτε καν το κόμμα από το οποίο προέρχονται οι διαρροές, μπορεί να προεξοφληθεί αν και οι συζητήσεις αφορούν τόσο τη ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ.

Ads

Τα δύο ψηφοδέλτια ήταν εκούσια άκυρα (βρέθηκε λευκό ψηφοδέλτιο στο φάκελο) και το ένα ψηφοδέλτιο ήταν συμπληρωμένο κανονικά αλλά με μωβ στυλό – κατά μία πληροφορία- άρα μπορεί να προέκυψε από λάθος ή να ανήκει σε κάποια άλλη “ομάδα”. Κάτι τέτοιο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η εφορευτική επιτροπή φέρεται να αμφιταλαντεύτηκε για το αν θα καταμετρήσει το ψηφοδέλτιο ή θα το θεωρήσει άκυρο, όπως και έγινε. 

Διαβάστε επίσης:

Αρκετή καχυποψία χωρίς αποδείξεις

Στο παρασκήνιο, όπως ήταν λογικό, τα φώτα έπεσαν στο ΚΙΝΑΛ και στον Γιώργο Παπανδρέου- κυρίως-  όσο και τον Χάρη Καστανίδη, που είχαν απουσιάσει και στην προηγούμενη ψηφοφορία. Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει διαφοροποιηθεί ανοιχτά από την ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με θέσεις και πρακτικές της Δεξιάς αλλά και το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε πέσει θύμα αντίστοιχων μεθοδεύσεων το 1989-90 από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού. Πλην όμως, δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ο Γιώργος Παπανδρέου να διαφοροποιηθεί για να στηρίξει ένα «καραμανλικό» όπως ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι τον Μάιο που οι κύριοι Παπανδρέου και Καστανίδης απουσίασαν -λόγω απουσίας στο εξωτερικό και υγείας αντίστοιχα- υπήρξαν και πάλι δύο άκυρα. Άλλωστε, έμπειροι κοινοβουλευτικοί τονίζουν ότι ένας πρώην Πρωθυπουργός έχει την πολιτική αυτονομία να διαφοροποιείται ανοιχτά, όταν το κρίνει σκόπιμο, όπως συνέβη σε ένα ταυτοτικό ζήτημα όπως το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Σε ότι αφορά στο Χάρη Καστανίδη εξάλλου, το ενδεχόμενο διαφοροποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να διαψεύδεται σχεδόν επίσημα. 

Οι υποψίες στους  «καραμανλικούς»;

Στον χώρο της ΝΔ, οι “υποψίες” κινούνται σε γνωστούς καραμανλικούς βουλευτές που θα μπορούσαν να εκφράσουν συγκαλυμμένα και με την άνεση της μυστικής ψήφου, τη διαφωνία τους με την απόπειρα εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και ιδιαίτερα του “ακραιφνούς” καραμανλικού Δ. Παπαγγελόπουλου. Όμως, παρόλο που οι -εκτός της ΝΔ πλέον- καραμανλικοί είναι οξύτατοι στην κριτική τους προς τη σαμαρική και τη μητσοτακική πτέρυγα, όσοι παραμένουν “στο μαντρί” έχουν δείξει ότι αποφεύγουν εντάσεις και αμφισβήτηση προς την ηγεσία. 

Πάντως δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη οι κατηγορίες Βενιζέλου και Σαμαρά ότι στην κυβέρνηση Τσίπρα υπήρχε η «καραμανλική συνιστώσα» με προεξάρχοντα το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.  Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του ή να αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να είναι ένας αντάρτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το “μήνυμα” που στέλνει η διαρροή, είναι η ίδια η αμφισβήτηση που προκαλεί η άκυρη ψήφος και η ρωγμή στη συνοχή του αφηγήματος για την παραπομπή.