Για «εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος και διολίσθηση της δημοκρατίας σε ολοκληρωτικό καθεστώς με φασίζουσες πρακτικές» έκανε λόγο μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη συζήτηση για την άσκηση δίωξης σε βάρος του, μετά το πόρισμα της σχετικής Προανακριτικής Επιτροπής. Μάλιστα παρομοίασε το Ειδικό Δικαστήριο με «Έκτακτο Στρατοδικείο» και σημείωσε ότι ο λαός θα αποκαλεί «μιζοκρατία» και όχι δημοκρατία το πολίτευμα, αν επιτύχουν οι μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βάρος του ίδιου και όσων ερευνούν το σκάνδαλο Novartis. 

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το πόρισμα και τη δίωξή του προαποφασισμένα και σημείωσε πως «αν δεν αντιδράσουμε κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε μπανανία». Αναφερόμενος σε μια κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του Συντάγματος, της πάγιας νομολογίας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, είπε ότι μετά από εννέα μήνες δεν βρέθηκε ούτε μια ελάχιστη υπόνοια σε βάρος του. «Μάταια οι κατήγοροί μου διεύρυναν το κατηγορητήριο, μάταια καλούσαν μάρτυρες άσχετους με το κατηγορητήριο της Προανακριτικής και το σκάνδαλο Novartis.  Σαν τον ήρωα του Κάφκα, περιμένω ακόμη να μου πουν για τι κατηγορούμαι και δεν παίρνω απάντηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το πόρισμα είναι προκατασκευασμένο και η συγγραφή του είχε ξεκινήσει πριν τις εργασίες της Προανακριτικής, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις των ίδιων των μελών της Επιτροπής και έχει καταγραφεί στον τύπο, είπε κάνοντας λόγο για «μαύρη σελίδα» και το χαρακτήρισε «έκθεση ιδεών, πλημμυρισμένη από νομικές ακροβασίες και παράλογες ανακολουθίες». 

Διαβάστε επίσης: 

«Η πολιτική ζωή οδηγείται σε ναρκοπέδιο»

Ads

«Η πολιτική ζωή του τόπου οδηγείται σε ναρκοπέδιο. Η κατάρρευση των κατηγοριών σε βάρος μου εξαγρίωσε τους κατηγορούς ενώ απώτερος στόχος είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας» είπε, κάνοντας λόγο για «πόλεμο λάσπης και κασέτας». «Πρόκειται για νοσηρά και εκφυλιστικά φαινόμενα στην πολιτική ζωή, στοχοποίηση και δολοφονίες χαρακτήρα. Εγώ ήμουν η αρχή, ακολούθησαν ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για τον Γιώργο Βασιλειάδη και το Μιχάλη Καλογήρου», εκτίμησε ο πρώην αν. υπουργός. 

Παράλληλα μίλησε για κατασκευασμένες ποινικές διώξες φρονηματικού χαρακτήρα, διασυρμό εισαγγελέων και παράνομες διώξεις όπως αυτή σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη: «Παρεμβαίνουν στη δικαστική εξουσία υπουργοί της κυβέρνησης. Είναι ανατριχιαστική και αποκρουστική η δήλωση του κυρίου Τσιάρα, υπουργού Δικαιοσύνης, ότι πρέπει οι υποθέσεις για τα πολιτικά πρόσωπα να είχαν αρχειοθετηθεί ή να αρχειοθετηθούν τώρα. Θέλετε κι άλλη απόδειξης της κατάλυσης του Συντάγματος;», είπε.



 

«Αχ βρε Τουλουπάκη… “ξύλο που θα το φας”»

Όπως σημείωσε, το πόρισμα Σοφουλάκη για την υπόθεση Τουλουπάκη, είχε προηγηθεί του πορίσματος Ζαχαρή και είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τον Κώδικο Ποινικής Δικονομίας μετά την αρχειοθέτηση έπρεπε να προηγηθούν νέα στοιχεία ή περιστατικά που να δικαιολογούν την επανεξέταση της υπόθεσης. Επιπλέον, αν είχαν εμφανιστεί νέα στοιχεία, σύμφωνα με το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έπρεπε να κληθεί η Ελένη Τουλουπάκη για παροχή νέων εξηγήσεων.

«Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει συμβεί», σημείωσε ο πρώην αν. υπουργός που σημείωσε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που αρχειοθετήθηκε υπόθεση σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. «Πρώτος και καλύτερος τις είχε απορρίψει ο κύριος Αγγελής μετά τη μύνηση Σαμαρά, ο οποίος στη συνέχεια τις είχε ανασύρει παράνομα, επικαλούμενος στοιχεία που ήταν γνωστά από πριν, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2019, όταν ήταν βέβαιο ότι η ΝΔ θα κέρδιζε τις εκλογές». 

Την ώρα της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι η αρμόδια Εισαγγελέας Πρωτοδικών εισηγείται την απόρριψη της αίτησης της Ελένης Τουλουπάκη για την ακυρότητα της δίωξής τους για τους λόγους που εξήγησε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Αχ βρε Τουλουπάκη ξύλο που θα το φας, που τα έβαλες με τη διαπλοκή και νόμιζες ότι θα επιβιώσεις», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός. 

«Εκβιάστηκε ο Ζαχαρής!»

Mάλιστα, αναφορικά με το πόρισμα Ζαχαρή υποστήριξε ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που προχώρησε στην σύνταξη του παραπεμπτικού πορίσματος, έχει εκβιαστεί για υποτιθέμενο ροζ σκάνδαλο, επικαλούμενος και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Άποψη». «Εκβιάστηκε, δεν ξέρω αν ενέδωσε», σχολίασε. 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο παρελθόν των υποθέσεων του Σταύρου Παπασταύρου και του Σάμπυ Μιωνή και των δραστηριοτήτων τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη και φορολογικούς παραδείσους. Υπενθύμισε, τέλος, τις απόψεις που εξέφρασε παλαιότερα ο Μιωνής για εγκληματική οργάνωση που τον καταδίωκε με επικεφαλής το Μάκη Βορίδη και μέλος της τον Θάνο Πλεύρη. 

Όπως σημείωσε, η ψήφος της ολομέλειας θα κρίνει αν οι βουλευτές πιστεύουν στη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αν θα αποτρέψουν τη συγκάλυψη μεγάλων σκανδάλων, όχι μόνο της Novartis αλλά και άλλων όπως αυτό του Βγενόπουλου και της Λίστας Λαγκάρντ, που επιχειρείται να «ξεπλυθούν».

«Ο κύριος Σαμαράς παραμένει φιμωμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός στην μακροσκελή ομιλία του αναφέρθηκε σε παράνομες και άκυρες καταθέσεις, παραβιάσεις του συνταγματος και της δικονομίας, απουσία αποδεικτικών μέσων, χωρίς ουσιώδεις μάρτυρες. Όπως είπε αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά και την εκδοχή του πρέπει «να εξηγήσει τον αρχικό ισχυρισμό του ότι τον στοχοποίησα για τον φιμώσω μαζί με τον Τσίπρα ενόψει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αυτή είχε αρχειοθετηθεί. Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά εδώ και ένα χρόνο αλλά ο κύριος Σαμαράς παραμένει φιμωμένος για τη συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε καυτηριάζοντας τη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού για την αποδοχή της συμφωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην ερώτηση της βουλευτή Δώρας Αυγερή στη Βουλή για τις ενδεχόμενες ποινικές εμπλοκές μελών της Προανακριτικής Επιτροπής – Βουλευτών της ΝΔ, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί και στο tvxs.gr: «Η κυρία Αυγέρη ζήτησε να πληροφορηθεί αν ισχύουν τα δημοσιεύματα για την ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή τριών μελών της Προανακριτικής Επιτροπής. Διάβασα στον τύπο ότι η κυρία Αυγέρη δέχθηκε απειλές από άλλο μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής σε τηλεοπτική εκπομπή».

Η Ράικου και ο Τσοχατζόπουλος

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο των Αγγελή και Ράικου, μίλησε για προφανή ψευδορκία τους που αποδεικνύεται σε διάφορες φάσεις, επεσήμανε τις τρομακτικές αντιφάσεις τους αλλά και στην οικονομική σχέση της Ράικου με τη Novartis. Όπως ανέφερε η υπεσυνταγογράφηση του συζύγου της, ιδιαίτερα σε υπέργηρους, που προκάλεσε ζημιά 1,7 εκατ. ευρώ στο δημόσιο διαπιστώθηκε από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια της ΝΔ και όχι την Τουλουπάκη.

«Το 2012 πριν τις εκλογές η κυρία Ράικου οργάνωσε καταδρομική επιχείρηση στο σπίτι Τσοχατζόπουλου που συνελήφθη μπροστά στις κάμερες, που τυχαίως ήταν εκεί με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το ΠΑΣΟΚ και να ωφεληθεί ο στενός της φίλος Αντώνης Σαμαράς». 

Επιστρέφει στην Προανακριτική το αίτημα Παπαγγελόπουλου το Συμβούλιο Πλημελειοδικών

Μάλιστα, ο πρώην αν. υπουργός έκανε γνωστό ότι λίγα λεπτά πριν μπει στην αίθουσα της ολομέλειας πληροφορήθηκε από τον δικηγόρο του Δημήτρη Τσοβόλα, ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπου είχε διαβιβαστεί το αίτημά του προς την Προανακριτική για την κήρυξη ακυροτήτων της προανάκρισης, έκρινε πως είναι αναρμόδιο. Λίγο πριν τη λήξη των εργασιών της, η πλειοψηφία της επιτροπής είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα διαβιβάζοντάς το στο δικαστικό συμβούλιο, που τώρα το επιστρέφει.