Τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την διεύρυνση των κριτηρίων παροχής επιδόματος θέρμανσης πρόκειται να περιγράψει στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεν θα παραλείψει να μιλήσει για την προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ. Την ίδια στιγμή, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην συμπρωτεύουσα εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής. 

Ads

 
Όπως έχει αφεθεί να διαρρεύσει από το Μαξίμου, το πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη θα είναι καθαρά πολιτικό εν όψει της αξιολόγησης της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου.
 
Ο Α. Σαμαράς αναμένεται στην ομιλία του να υποστηρίξει ότι είναι ορατός ο ορίζοντας απεγκλωβισμού από τα μνημόνια. Θα δώσει έμφαση στην προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, μέσω του οποίου θα στηριχθεί μία νέα κοινωνική ατζέντα, καθώς ο ίδιος δήλωσε την Κυριακή ότι το 70% του πλεονάσματος θα διοχετευθεί προς ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Μετά την ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, θα επιστρέψει στην Αθήνα αφού πρώτα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της πόλης.
 
«Αστακός» η Θεσσαλονίκη
 
Περίπου 4.000 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στην συμπρωτεύουσα καθώς ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός με μια σειρά κινητοποιήσεων.
 
Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα το απόγευμα στις 17:00  με συγκέντρωση των ένστολων στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής τόνισαν πως οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους. Όπως επισημαίνουν, «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».
 
Το Σάββατο στις 18.00, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μεγάλα συλλαλητήρια. 
 
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
 
 
Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη στις 12:30 το πρωί του Σαββάτου και θα συναντηθεί με το προεδρείο των εργαζομένων της ΕΛΒΟ.   
 
Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα.
 
Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί προσυγκέντρωση των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, στην οδό Αγγελάκη, και από εκεί πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

Το Σάββατο στις 10 π.μ. ο Αντ.Σαμαράς θα εγκαινιάσει την 78η ΔΕΘ και θα απευθύνει ομιλία, μέσω της οποίας πρόκειται να αναφερθεί στον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας έως σήμερα και στις προτεραιότητες για τη συνέχεια. Ο ίδιος αναμένεται να ασκήσει κριτική κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα (πιθανώς να μεσολαβήσει και κάποια άλλη δραστηριότητα).

Ads

Την ίδια μέρα, ο Αλ.Τσίπρας θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ.μ. και θα κατευθυνθεί απευθείας στα γραφεία του κόμματος, όπου θα δεχτεί αντιπροσωπεία του σωματεία των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ. Στη 1.30 μ.μ. θα τον επισκεφτεί στον ίδιο χώρο ο υπουργός Πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας -SOSτε το νερό- κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Στις 6 μ.μ. ο Αλ.Τσίπρας θα συμμετάσχει μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Έπειτα, θα επισκεφτεί το κτίριο της ΕΤ3, όπου θα παραθέσει συνέντευξη στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος το οποίο εκπέμπουν οι απολυμένοι. Ο ίδιος θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 13, 14, 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων στη ΔΕΘ και θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Την ερχόμενη Κυριακή επισκέπτεται την 78η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Πέρα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, και οι τρεις θα παραθέσουν συνεντεύξεις Τύπου.