Με σύνθημα «Ή εμείς ή αυτοί» ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό. Από την Παρασκευή ξεκινούν οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη. Την αρχή κάνουν οι ένστολοι, ενώ το Σάββατο στις 18.00 θα πραγματοποιηθούν τέσσερα βασικά συλλαλητήρια. «Φρούριο» θα θυμίζει η πόλη το Σαββατοκύριακό καθώς πάνω από 4.000 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και νομούς της Βόρειας Ελλάδας θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ θα πραγματοποιούν περιπολίες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και περιμετρικά του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου. Ελικόπτερα της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις, ενώ αυστηρά θα είναι και τα μέτρα της τροχαίας. 

Ads

 
Στο κάλεσμά της η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει για την κυβέρνηση πως «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι υπάκουοι στα κελεύσματα της τρόικας και κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης και να διευκολύνουν ακόμα παραπάνω τα μοναδικά τους στηρίγματα στο εσωτερικό, τους ανθρώπους των off-shore, τους τραπεζίτες, τους καναλάρχες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές».
 
«Για να το πετύχουν αυτό δεν διστάζουν να αμφισβητούν ανοιχτά δικαιώματα, να επιτίθενται στην ίδια την δημοκρατία. Η ακραία καταστολή κάθε κινητοποίησης και η χρήση βίας απέναντι στους πιο αδύναμους, τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το μαύρο στην ΕΡΤ και η προσπάθεια απόλυτης υποταγής της ενημέρωσης στις κυβερνητικές προθέσεις είναι δείγματα της αυταρχικότητας της κυβέρνησης που απλώνει το φόβο για να διασωθεί», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
 
«Τα χρόνια που πέρασαν δεν αφήνουν σε κανέναν το περιθώριο να πιστέψει πως οι κυβερνήσεις του μνημονίου, και τα κόμματα που συμμετείχαν κάθε φορά, μπορεί να ενδιαφερθούν για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
 
Σήμερα πρέπει να συνδέσουμε τις επιμέρους αντιστάσεις σε ένα μεγάλο ποτάμι που θα δώσει την μάχη για την τελική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και αυτών των πολιτικών, την μάχη για την απελευθέρωση από τα μνημόνια, την μάχη που θα βάλει τέλος στην καταστροφή και με την συμμετοχή όλων μας θα ανοίξει ένα νέο δρόμο δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας».
 
«Σήμερα το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» δεν εκφράζει απλά την σύγκρουση στο κοινωνικό πεδίο αλλά τον αγώνα για ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να μας καταδικάσουν στην καταστροφή, την ανεργία, τα λουκέτα και την φτώχεια. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να στερήσουν την πρόσβαση των παιδιών μας στην γνώση και των γονιών μας στην υγεία. Δεν μπορεί να τους αφήσουμε να πάρουν τα σπίτια μας, να πουλήσουν το νερό, να ζουν οι γείτονες μας χωρίς πρόσβαση στα βασικά αγαθά», τονίζει στην ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
«Σήμερα είναι η ώρα της ενότητας και του αγώνα για τα συμφέροντά μας, για τις ανάγκες μας. Ξέρουν πως αν ένας λαός βγει νικητής τότε θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι. Σε αυτή την μάχη σύμμαχοί μας θα είναι όλοι οι λαοί του νότου που περνάνε τα ίδια με εμάς, όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης που βλέπουν το μέλλον να τους απειλεί», καταλήγει.
 
ΝΔ: Κλασική περίπτωση παλαιοκομματικής αντιπολίτευσης
 
«Ο κ. Τσίπρας κραυγάζει, μονότονα πια, κάθε μέρα: “εμείς ή αυτοί”! Κλασική περίπτωση παλαιοκομματικής αντιπολίτευσης που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, δεν καταλαβαίνει τίποτα, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία! Ακόμα κι εκείνος ο Μαυρογιαλούρος τουλάχιστον στο τέλος κατάλαβε…» ήταν το σχόλιο της ΝΔ για το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
 
Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Παρασκευής με ένστολων στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής τόνισε πως οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έχουν φτάσει στα όρια επιβίωσης καθώς έχουν υποστεί μειώσεις 40% στις αποδοχές τους. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση» ανέφεραν, ενώ επισήμαναν και τα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών. 
 
Το Σάββατο στις 18.00, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μεγάλα συλλαλητήρια.  Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
 
Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη.  Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα.
 
Παναγόπουλος: Προσπάθεια εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό
 
Για «κοροϊδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει το 70% αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων, κατηγορώντας τον για προσπάθεια «εξαπάτησης» συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων. «Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια», τόνισε.
 
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε κριτική και στη Δικαιοσύνη. «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ούτε τυφλή, ούτε μουγκή. Πότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στέρξει να βγάλει την απόφαση του για την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά του δεύτερου Μνημονίου; Υπήρξαν διαρροές ότι είναι έτοιμη η απόφαση και είναι θετική σε κάποια σημεία της προσφυγής. Γιατί δεν καθαρογράφεται η απόφαση;», είπε.
 
«Ή κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική ή ο λαός θα αλλάξει την κυβέρνηση», δήλωσε από την πλευρά του ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσούκης και πρότεινε απεργία διαρκείας, η οποία, όμως, θα αποφασιστεί με κάλπες από τους εργαζόμενους και όχι από την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Παράλληλα επιτέθηκε κατά των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντας τον δεύτερο «κύριο τίποτα».
 
Ωστόσο υπήρξαν και αιχμές κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Ειδικότερο ο Νίκος Φωτόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης «ΕΜΕΙΣ», καταλόγισε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί, όπως είπε, αδράνησε, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή και σχολιαστή. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πήρε άμεσα το λόγο και χαρακτήρισε «υβριστική» την τοποθέτηση του Φωτόπουλου, δηλώνοντας πως «όσο είμαι εγώ πρόεδρος η ΓΣΕΕ δεν θα γίνει ρεντίκολο, ούτε παραμάγαζο κανενός κόμματος».

Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στις δηλώσεις του Γιάννη Παναγόπουλου επικαλείται τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του Δεκεμβρίου 2012 (MOU σελίδα 200, παράγραφος 2.5.2.2 iii), σύμφωνα με την οποία «(τίθεται σε ισχύ) κανόνας για τη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο, ποσοστό τουλάχιστον 30% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αφιερώνεται στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ ποσοστό μέχρι 70% από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης μπορεί να διατίθεται από την επόμενη χρονιά από την Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει, σε μη μόνιμη βάση, πολιτικές που έχουν στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση τήρησης των δημοσιονομικών στόχων».