Mε την τροπολογία Γεωργιάδη που αίρει καίριους περιορισμούς για το ύψος των κτιρίων η κυβέρνηση ξεκινά το ξήλωμα της σύμβασης για το Ελληνικό υπέρ της Lamda Development και δείχνει εμπράκτως πως εννοεί το περίφημο δόγμα των «επενδύσεων fast track».

Ads

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο με τις υπουργικές υπογραφές του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη, προκαλεί κύμα αντιδράσεων όχι μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το Κίνημα Αλλαγής και το MΕΡΑ25 καθώς αλλάζει εξώφθαλμα μια από τις βασικές προβλέψεις της σύμβασης προσαρμόζοντάς την στις απαιτήσεις του επενδυτή.

Συγκεκριμένα, ενώ η σύμβαση και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπαν ότι υψηλά κτίρια – δηλαδή οι περίφημοι ουρανοξύστες – μπορούν να κατασκευαστούν μόνο «στο τμήμα που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος», με την νέα νομοθετική ρύθμιση αίρεται η απαγόρευση και «ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση». Πρόκειται για μια διάταξη που απελευθερώνει άμεσα το ύψος των κτιρίων του καζίνο, όπως επίμονα διεκδικούσε ο επενδυτής.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ιδιοκτήτη της Lamda Development Σπύρο Λάτση στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ είναι γνωστό ότι ο όμιλος Λάτση πιέζει για σειρά τροποποιήσεων στην σύμβαση.

Ads

Ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να αποκρούσει ακριβώς αυτή την κριτική, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία έχει κατ’ ουσία την σημασία ερμηνευτικής εγκυκλίου και «δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης για την Επένδυση του Ελληνικού ούτε του νόμου 2012 σχετικά με τον καθορισμό των όρων δόμησης, παρά μόνο ερμηνεία για το τι ορίζεται υψηλό κτίριο».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τονίζουν πως οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν προϋποθέτουν νομοθέτηση και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «δώρο και «μετεκλογικό γραμμάτιο» στον όμιλο Λάτση.

«Αντί αναπτυξιακής στρατηγικής, η ΝΔ ξεκίνησε τα δωράκια σε τραπεζίτες και ιδιώτες», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση, με την τροπολογία για το Ελληνικό, την κατάθεση της οποίας ζητούσε επίμονα ο όμιλος Λάτση, προσδοκώντας σε σκανδαλώδη εύνοιά του, αλλάζει το νόμο που διέπει τη συγκεκριμένη επένδυση και τον οποίο, όπως είχε δηλώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, υποτίθεται ότι θα τηρούσε».

«Οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι για τη ΝΔ νόμος», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ  επισημαίνοντας ότι «η τροπολογία για το Ελληνικό πρέπει να αποσυρθεί. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Για «εξυπηρέτηση» κάνει λόγο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος δήλωσε: «Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών. Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά για μια “εξυπηρέτηση” στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων… Και είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό».

Έντονη ήταν η αντίδραση και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, η οποία είπε στην Βουλή πως «είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή, υπάρχει μείζον ζήτημα». Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ και ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ότι πρόκειται για «δωράκι στον κ. Λάτση με το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να δείχνει την ταξικότητα της».