Τροπολογία με την οποία επί της ουσίας ξηλώνεται ο νόμος και η θεσμική προστασία για την επένδυση στο Ελληνικό κατέθεσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο οι υπουργοί Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. 

Ads

Η εν λόγω τροπολογία αφορά στο ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό και στην αιτιολογική έκθεση «αποσαφηνίζονται απλώς, προς άρση της οποιασδήποτε ερμηνευτικής αμφισβήτησης, σημεία της υφιστάμενης ρύθμισης του ν. 4062/2012» ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ως «να ολοκληρωθεί με ταχύτητα αλλά και με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η επένδυση στο Ελληνικό».

Η πραγματικότητα όμως είναι πως πίσω από τους ισχυρισμούς των δύο υπουργών πρόκειται για μια ανατροπή της αρχικής σύμβασης με εξαίρεση περιοχών που επιτρέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων. Με την τροπολογία διευκρινίζονται δύο σημεία:

  • Πρώτον, ως υψηλά κτίρια και εγκαταστάσεις ορίζονται εκείνα που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύφος κατά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012).
  • Δεύτερον, η απαγόρευση της κατασκευής υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε ζώνη 100 μέτρων, δεν εφαρμόζεται ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση.

Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν στην αιτιολογική έκθεση πως «η προτεινόμενη τροποποίηση, ως έχουσα αποκλειστικά ερμηνευτικό χαρακτήρα, δεν επιδεινώνει κατά τον οποιονδήποτε τρόπο το οικιστικό περιβάλλον των όμορων κτιρίων και οικιστικών περιοχών. Και τούτο, διότι αναφέρεται σε ύψη κτιρίων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται εντός της οικείας ζώνης ή περιοχής». «Δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης για την Επένδυση του Ελληνικού ούτε του νόμου 2012 σχετικά με τον καθορισμό των όρων δόμησης, παρά μόνο ερμηνεία για το τι ορίζεται υψηλό κτίριο. Η τροπολογία αφορά ουσιαστικά τους ουρανοξύστες που θα γίνουν στο Καζίνο του Ελληνικού» υποστήριξε  ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή υπεραμυνόμενος της τροπολογίας.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Τροποποιείται ο αρχικός νόμος που αποτέλεσε βάση του διαγωνισμού και τη σύμβασης

Αρνητική θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εν λόγω τροπολογία, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για τροποποίηση του αρχικού νόμου για την επένδυση. «Τροποποιεί τον αρχικό νόμο του Ελληνικού που αποτέλεσε και τη βάση του διαγωνισμού και της σύμβασης με τη Lamda Development» σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, συμπληρώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται ένας όρος, ο οποίος ήταν γνωστός πριν ξεκινήσει ο σχεδιασμός και ουσιαστικά αποτέλεσε την «πυξίδα» της επένδυσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συγκεκριμένοι όροι δόμησης ήταν εξ αρχής γνωστοί και έπρεπε να ακολουθηθούν. «Αντί, όμως, η αρχιτεκτονική να λύνει προβλήματα και να δίνει λύσεις, δημιουργεί προβλήματα και για αυτό κατατίθενται τροπολογίες» τονίζουν. Ως προς τη διευκρίνιση εφαρμογής του Οικοδομικού Κανονισμού, αυτό που επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι τέτοιου είδους διευκρινίσεις εφαρμογής γίνονται με εγκυκλίους και όχι με νόμους.

Φλαμπουράρης: Πρόκειται για «εξυπηρέτηση» στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών» τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα  από το βήμα της Βουλής ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών. Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά για μια “εξυπηρέτηση” στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων. Να θυμίσουμε ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι δε βέβαιο πως ό,τι παρουσιάζεται ως “ερμηνευτικό” δεν είναι εξ ορισμού και ταυτόσημο υπέρ της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της ζωής στην πόλη. Και είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό…»

Γεννηματά: Εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή

Έντονα επιφυλακτική έναντι της ρύθμισης εμφανίστηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία από το βήμα της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέχρι προχθές ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τον νόμο υπέρ ή κατά της εταιρίας. Είναι απόλυτα σαφές ότι με την τροπολογία εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του επενδυτή. Υπάρχει λοιπόν μείζον ζήτημα. Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει την τροπολογία με την οποία αλλάζουν οι όροι του νόμου και της συμφωνίας για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά».