H Τυνήσια Wided Bouchamaoui, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2015, διατύπωσε κι επίσημα σήμερα την πρόταση της να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2019 στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Ads

Η κ. Bouchamaoui βρέθηκε στα Σκόπια και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο μιας ειδικής εκδήλωσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο τοπικό Πανεπιστήμιο Fon.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην παρουσίαση της πρότασης.

Δείτε την συνέντευξη Τύπου:

«Εδώ στη μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων έχουμε την μακρόχρονη συνήθεια να κοιτάμε προς τα πίσω. Με τη συμφωνία των Πρεσπών κοιτάμε προς τα μπροστά. Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατά την συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

Ads

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «αν υπήρχε βραβείο Νόμπελ Πολέμου, τα Βαλκάνια θα το είχαν διεκδικήσει πολλές φορές στην ιστορία τους. Η περιοχή μας είναι διαβόητη για τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τα εθνικά μίση». Επίσης σχολίασε ότι η συμφωνία «είναι το μόνο καλό νέο» σε μια Ευρώπη, που κλυδωνίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς, τις φυγόκεντρες τάσεις και την αδυναμία της ηγεσίας της να στρέψει την ΕΕ μακριά από την λιτότητα, που προκαλεί οργή και ανασφάλεια στους πολίτες. «Σε έναν κόσμο όπου οι ένοπλες συγκρούσεις κάθε άλλο παρά μειώνονται, αποτελεί πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών, όπως επανέλαβε προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», είπε.

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε, δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι που «χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές που συχνά βρέθηκαν αντιμέτωπες για λάθος λόγους και μικρές αφορμές. Αλλά κυρίως το χρωστάμε στις νεότερες, στα παιδιά μας, που πρέπει να ζήσουν σε μια περιοχή ειρηνική, με σταθερότητα και ευημερία».

Η Wided Bouchamaoui όπως και οι κ.κ. Κούλογλου και Ρούζιν έγιναν τη Δευτέρα δεκτοί από τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα συναντηθούν και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι αύριο, η Τυνήσια κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου FON, Νάνο Ρουζίν, θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσουν για την πρωτοβουλία.

Η κυρία Wided Bouchamaoui κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ως μέλος του «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», το οποίο παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την κρίσιμη περίοδο 2013-2014, όταν η χώρα δεχόταν τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπεν Αλί.