Η πρόταση δυσπιστίας «θα ενώσει την συμπολίτευση, την υποβάλαμε για να μάθει η κοινωνία τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα σας» είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το «κράτος δικαίου είναι πρωταρχικό στην πρόταση δυσπιστίας», όπως τόνισε.

Ads

Ως εκ τούτου, «καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε» και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έφτασε στην αίθουσα της Βουλής λίγο πριν τις εννιά, πρόσθεσε «κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθατε υποχρεωτικά στη Βουλή να εκτεθείτε, είτε θέλετε, είτε δεν θέλετε».

Φταίει η αντιπολίτευση για τα σκάνδαλα που έρχονται στη δημοσιότητα;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «εδώ μας έφεραν χιλιάδες υπογραφές, το 90% της κοινωνίας που δεν σας έχει πια εμπιστοσύνη».

Για το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες που πηγάζουν από αυτό, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «υλοποιείτε σχέδιο αθώωσης Καραμανλή», τον οποίο «καλύπτει η διάταξη περί ευθύνης υπουργών».

Ads

«Ποιος σας ενημέρωσε κ. Μητσοτάκη την επόμενη μέρα με βάση το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο;», αναρωτήθηκε, ενώ αποκάλεσε τον πρώην υπουργό μεταφορών και υποδομών προκλητικό και αμετανόητο.

Σχεδον σε όλη του την ομιλία ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρώτο πρόσωπο: «Γνωρίζατε κ. Μητσοτάκη τι έκαναν οι υπουργοί σας ή δεν γνωρίζατε; Είστε συνένοχος ή επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη;»

Όπως και το ότι «γίνεται αλισβερίσι με δεδομένα πολιτών σε γραφεία» είπε και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζατε τι γίνεται στην ΕΥΠ, δεν γνωρίζετε τι γίνεται στο κόμμα σας;», με διακριτές αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στον ρόλο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και σε θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αφορούσαν και αφορούν διαρροές στοιχείων και ονομάτων πολιτών όπως το πρόσφατο θέμα των emails απόδημων Ελλήνων.

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής επιτροπής.

Όλα τα σκάνδαλα «δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη. Οφείλουμε να αντιταχθούμε στην ακροδεξιά αντίληψη», υπογράμμισε.