Βιώνουμε μία κρίση της δημοκρατίας μας, δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα της Βουλής, στην αντίστροφη μέτρηση προς την την διαδικασία ψήφισης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.

Ads

Η διαχείριση της κυβέρνησης στα Τέμπη οδήγησε «πρώτη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρότασης μομφής», τόνισε.

Η κυβέρνηση «της δεξιάς έχει καθοριστική ευθύνη, πορεύθηκε με αλαζονεία και έπαρση, έχει αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της», πρόσθεσε, ενώ «έχει συνδεθεί με την καταρράκωση του κράτους δικαίου», οπότε «πρέπει να πέσει η κυβέρνηση, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής στην πρόταση μομφής».

Αναφερόμενος στον Υπουργό Επικρατείας και τον πρώην Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Α. Καραμανλή, υπογράμμισε ότι «άκουγα την ομιλία Βορίδη και, όπως το συνηθίζει, συμπύκνωνε την κυβερνητική γραμμή. Εσχάτως έχει αναλάβει τον ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Καραμανλή και του πρωθυπουργού».

Ads

Με ποιο σύστημα ασφαλείας «κ. Καραμανλή θα διεξαγόταν σε 3.30 ώρες η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη;» ρώτησε, καθώς «η κοινωνία νιώθει οργή και ντροπή για τη συγκάλυψη της κυβέρνησης».

Περαιτέρω, «η κυβέρνηση είναι υπόλογη για μια υπόθεση συγκάλυψης που μας αφήνει άφωνους», και επιπλέον «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι την πρώτη μέρα κάποιοι φρόντιζαν για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας, ότι κάποιοι θα έκαναν μία βολική κοπτοραπτική».

«Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε μια παραποιημένη συνομιλία για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την δικαστική διάσταση της εξέλιξης της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών, είπε πως «η υπόθεση εκκρεμεί στην ελληνική δικαιοσύνη, πώς λέτε ότι δεν είναι έγκλημα αλλά δυστύχημα; Από την πρώτη στιγμή βγάλατε το πόρισμα, ότι ομολόγησε ο σταθμάρχης κι ότι όλα είναι καλά καμωμένα».

Ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις επικλήσεις ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ο κ. Καραμανλής προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», τόνισε.

Όσον αφορά σε πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένες και ευρύτερες δήλωσε πως «η συμπεριφορά του υπ. Δικαιοσύνης είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα», καθώς ο αγώνας της οικογένειας των θυμάτων «δίδεται για την τιμωρία των υπευθύνων και για να μη συμβεί ξανά παρόμοιο έγκλημα». Επιπροσθέτως, τόνισε: «ποιος μίλησε για βουλευτική ασυλία, που μίλησε ο κ. Καραμανλής; Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόκειται».

Απευθυνόμενος σταθερά στα κυβερνητικά έδρανα, υπογράμμισε την απορία του: «γιατί διαφωνήσατε με τη σύσταση της προανακριτικής;» και «ποιος έδωσε την εντολή και ποιος πήρε τα αρχεία από το καταγραφικό;» Όπως επίσης και «ποιος έδωσε την εντολή και ποιος πήρε τα αρχεία από το καταγραφικό και τα παρέδωσε σε ΜΜΕ;»

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό -αντί να προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, ότι υπάρχουν σκοτεινά κέντρα που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση- να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μην παραμυθιάζετε άλλο την ελληνική κοινωνία», δήλωσε.

Επεκτείνοντας, πρόσθεσε πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών.

Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, είπε με απλότητα, και «το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι στη χώρα μας αναπτύσσεται μία κοινωνική αντιπολίτευση, που απαιτεί δικαιοσύνη, που δημιουργεί αντίπαλο πόλο στην κυβέρνηση. Αυτή η κοινωνική αντιπολίτευση πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δύναμη».

Η αριστερά «θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων», είπε χαρακτηριστικά.