Για χειραγώγηση της κοινής γνώμης λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του 2023 κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη.

Ads

Αφετηρία της προσπάθειας αυτής ήταν «εκείνη η παγωμένη στιγμή» του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, πρόσθεσε, αλλά ο λαός «διψά για αλήθεια και για δικαιοσύνη για το έγκλημα αυτό.»

Με θράσος εμφανίστηκε στην Βουλή την Τετάρτη ο πρώην υπουργός μεταφορών και υποδομών Κώστας Καρααμανλής, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι εκείνος αγνόησε όλα τα πορίσματα των ειδικών και των επιτροπών για τα Τέμπη.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία του ιδίου να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, τόνισε ότι «προσπαθούμε να σπάσουμε τη σιωπή που προσπαθεί να επιβάλει η ΝΔ για τα Τέμπη».

Ads

Είναι όμως «εδραιωμένη η πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς», πρόσθεσε.

«Τι κάνατε ένα χρόνο για να βρεθεί το αδίστακτο χέρι της μονταζιέρας; Είναι ανάμεσά σας, όπως ήταν και στις υποκλοπές», υπογράμμισε, επεκτεινόμενος προς το σκάνδαλο των υποκλοπών πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εκτός αν και σε αυτή την περίπτωση, όπως και με τη δική μου περίπτωση, επικαλεστείτε το απόρρητο», υπογράμμισε.

Στις υποκλοπές «δεν μιλάμε για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων μόνο, αλλά για βαρύ οικονομικό σκάνδαλο», πρόσθεσε, καθώς κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια στην Ελλάδα από τις εξαγωγές του Predator στην Αφρική».

Ο κ. Ανδρουλάκης στην συνέχεια απέρριψε το κατηγορητικό αφήγημα της κυβέρνησης που δήθεν τον φωτογράφιζε ως εμπλεκόμενο σε συμφέροντα που κρύβονταν πίσω από την πρόταση δυσπιστίας.

«Η φαυλότητα σας, σας έφερε στο σημείο να πείτε ότι κίνητρο μου είναι η διαπλοκή, ποια διαπλοκή; με ποια μίντια; εσείς κατηγορείτε εμένα για διαπλοκή… Ποια συμφέροντα αναφέρετε; αυτά που λέγατε ότι πήγατε να σας ρίξουν το πρωί της Κυριακής και το βράδυ πίνατε ποτάρες; Καπνίζανε πούρα ή την πίπα της ειρήνης οι Μπρατάκος και Παπασταύρου;» ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής ο Ν. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως «πρώτα ο ανιψιός, μετά αυτός που πήρε τη θέση του ανιψιού, Γ. Μπρατάκος, και μετά ο κ. Παπασταυρου. Ο πυρήνας του προβλήματος και ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μαξίμου».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει την κατάσταση για την επιτελική μονταζιέρα. «Ποιο είναι το χέρι που πήρε τις συνομιλίες, τις χάλκευσε και τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα όταν ακόμα οι λαμαρίνες έκαιγαν; Ποιο είναι αυτό το διεθμαρμένο χέρι;» ρώτησε και ξεκαθάρισε ότι «αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας».

Απόψε «παραιτήθηκαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες», τόνισε, αναφερόμενος στις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, οι οποίοι υπέβαλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους καθώς ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου και το ξέρετε καλά», είπε χαρακτηριστικά.