Τρεις προτάσεις έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου με την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σχετικά με τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας, σε μια συνεδρίαση από την οποία δεν λείπουν οι εντάσεις.

Ads

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα, έλαβε τον λόγο ανάμεσα στους 19 εγγεγραμμένους που πρόκειται να μιλήσουν και ζητώντας τον λόγο επίμονα εκ νέου, αποχώρησε από την αίθουσα.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Στην ομιλία που που κράτησε 1.5 ώρα, ο Ιερώνυμος είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Ads

«Η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.