Προσλήψεις απόστρατων αξιωματικών στις Διευθύνσεις Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) στα υπουργεία και ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Μιλώντας σήμερα στη αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάκης Βορίδης ήταν σαφής σχετικά με τις προθέσεις του.

Όπως ανέφερε σχετικά με τις προσλήψεις απόστρατων αξιωματικών, «αφήνουμε ανοιχτή την δυνατότητα την συγκεκριμένη», διότι «στις ασκήσεις άνευ στρατευμάτων συμμετέχει και ο συγκεκριμένος θεσμός, τα ΠΣΕΑ, σχεδιάζουν την εμπλοκή του κάθε υπουργείου όταν υπάρξει στρατιωτικό ζήτημα».

Μάλιστα επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν αντιρρήσεις για την συγκεκριμένη ρύθμιση για «στρατιωτικόφοβία».

Ads

Όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφής στο ότι πρέπει να ενισχυθούν κατασταλτικά χαρακτηριστικά της Δημοτικής Αστυνομίας. Όπως ανέφερε «θέλουμε αστυνομία ή σώμα ελεγκτών; Αν θέλουμε το δεύτερο να μη χρησιμοποιούμε τη λέξη αστυνομία. Δεν χρειάζονται στολές, βαθμοί, εξοπλισμός. Όμως το νομοθέτημα το προ υφιστάμενο μιλά για αστυνομία», προσθέτοντας πως «εμείς το λέμε καθαρά».

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ του να μπορούν οι δημοτικοί αστυνομικοί να κάνουν συλλήψεις. Όπως επισήμανε: «Θα τελείται αυτόφωρο πλημμέλημα και δεν θα υπάρχει σύλληψη; Είναι παράνομη πράξη αυτό. Όταν κάποιος βλέπει αυτόφωρο και δεν ενεργεί παρανομεί, εφόσον έχει μάλιστα ειδικά προανακριτικά καθήκοντα».