Οι προβληματισμοί για ορισμένες επιλογές στα ψηφοδέλτια του κόμματος δεν έχουν κοπάσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ads

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης έφερε στη δημόσια σφαίρα τη σχετική δυσφορία με σαφή τρόπο. Επεσήμανε ότι αν ήταν ο ίδιος αυτός που αποφασίζει, ίσως να ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας για συγκεκριμένες παρουσίες ή απουσίες στα ψηφοδέλτια και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Αρκετά βέβαια είναι και τα στελέχη που επιλέγουν να μην εκφράσουν δημοσίως τη δυσφορία τους, ώστε να μη δώσουν λαβές στο σύστημα Μητσοτάκη. 

Ήδη χθες, ο πρωθυπουργός μίλησε για «λούμπεν ψηφοδέλτια» προκαλώντας την αντίδραση της Πόπης Τσαπανίδου που αντιπαρέβαλλε τον κ. Καραμανλή των Τεμπών, τον κ. Παπαθανάση των σβησμένων χρεών, τον κ. Καππάτο των πλειστηριασμών και τον κ. Χειμάρα των απευθείας αναθέσεων.

Αρκετά παραμένουν και τα καυστικά σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφορικά με την υποψηφιότητα του  Ευάγγελου Αντώναρου και ειδικά από τη μεριά της «Ομπρέλας», κάτω από την οποίαν τοποθετείται ο κ. Παπαδημούλης.  Στελέχη της κάνουν λόγο «για αρνητικό σήμα προς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους». Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η πιθανή αξιοποίηση κι άλλων στελεχών με κεντροδεξιά προέλευση -ενδεχομένως στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα-«δεν θα αθροίσει ψήφους αλλά θα προκαλέσει σύγχυση στο εκλογικό σώμα».

Ads

Εξου και το σήμα Παπαδημούλη προς την ηγεσία ώστε να αφουγκραστεί τα σήματα της κοινωνίας στο σκέλος των ψηφοδελτίων. 

Ο…μπαμπούλας της εκλογικής συρρίκνωσης 

Xθες, ο Αλέξης Τσίπρας – με τη συνέντευξη του στο STAR- τόνισε ότι πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο με ήττα της ΝΔ και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε δε τη σιγουριά ότι, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν θα αρνηθούν μία κυβερνητική σύμπραξη σε περίπτωση εκλογικής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζει την εκτίμηση του στο…φόβο των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιάνη Βαρουφάκη μπροστά στο φάσμα της εκλογικής συρρίκνωσης σε περίπτωση μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας.

«Δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;» ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Σε αυτό το φόντο, κομματικοί αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι το θεμέλιο μίας προοδευτικής κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ο…μπαμπούλας της σμίκρυνσης των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων σε περίπτωση νέων εκλογών. Σημειώνουν δε ότι ήδη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει έναν προγραμματικό διάλογο με τους φορείς που επιθυμεί να συμπορευτεί με στόχο την εξεύρεση κοινών τόπων.