Απόλυτη τήρηση της μυστικότητας στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το προσφυγικό ναυάγιο στην Πύλο ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, εν μέσω του απόλυτου χάους που έχει προκύψει από τις αντιφατικές και αλληλοδιαψευδόμενες δηλώσεις των αρμοδίων για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτή η ασύλληπτη τραγωδία.

Ads

Χάος, το οποίο υπονομεύει ακόμη περισσότερο το κυρίαρχο αφήγημα των ελληνικών αρχών περί «αρμοδιοτήτων» και «πρωτοκόλλων», το οποίο έχει ήδη αποδυναμωθεί από έγκυρα χείλη, με αποτέλεσμα να διαγράφεται μία εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για τον ρόλο του Λιμενικού στην τραγωδία.

Στο παραπάνω πλαίσιο έρχεται η εγκύκλιος Ντογιάκου για απόλυτη μυστικότητα των ερευνών, με τον εισαγγελέα να υπενθυμίζει, μάλιστα, στις αρμόδιες εισαγγελικές και λιμενικές αρχές, παλαιότερη εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών για τον τρόπο διεξαγωγής των ανακριτικών ενεργειών.

Με την εγκύκλιο ζητείται η πιστή εφαρμογή της μυστικότητας της έρευνας, από όλους εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν, ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις αλλά και συλλέγουν στοιχεία.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ισίδωρος Ντογιάκος όρισε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει τις έρευνες για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Ειδικότερα, με εντολή του Ισίδωρου Ντογιάκου, η εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα θα γίνει από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου.

Στην Καλαμάτα βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη.