Συνέπεια του αντιπροσφυγικού θεσμικού πλαισίου της κυβέρνησης ΝΔ είναι η τραγωδία με την αυτοκτονία δύο προσφύγων σε δομή στο Κιλκίς, όπως αποκαλύπτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αφού, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο αυτόχειρες είχε στερηθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. 

Ads

Σε κοινή ανακοίνωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου και τη ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται, ότι «η σημερινή κυβέρνηση εδώ και πέντε μήνες – αφού αφαίρεσε το “μετατραυματικό στρες” από τη λίστα των κατηγοριών ευαλωτότητας – στερεί από τους ανθρώπους αυτούς το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και αρνείται να εξασφαλίσει υγειονομική περίθαλψη σε σχεδόν 50.000 ανθρώπους».

Για τον έναν από τους δύο αυτόχειρες σημειώνουν ότι ήταν διαγνωσμένος με ψυχολογικά προβλήματα και έχρηζε φαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθησης. «Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, εάν όχι εγκληματικό, να μην παρέχεται υγειονομική φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς και να μην υπάρχει πρόβλεψη της Πολιτείας και των εμπλεκόμενων ΜΚΟ για παροχή φαρμακευτικής αγωγής και νοσηλείας στους χώρους διαμονής τους. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιτούντες άσυλο και πέντε μήνες μετά την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πληθυσμούς χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αναμένουμε ακόμη την ΚΥΑ των 5 συναρμόδιων υπουργείων για την έκδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα, δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η υγειονομική κάλυψη των πληθυσμών αυτών τόσο για τη δική τους υγεία και ασφάλεια όσο και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τη δέουσα σοβαρότητα και να σταματήσει να εθελοτυφλεί. Οι εσωκομματικές φωνές της ΝΔ περί του να κάνουμε την ζωή των μεταναστών δυσκολότερη (Άδ. Γεωργιάδης) δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα διαπιστώνουμε με τον χειρότερο τρόπο. Καμία ζωή δεν είναι λαθραία και δεν υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που να αξίζουν λιγότερο από κάποιες άλλες».

Ads

Εμπόδισαν τον Αρβανίτη να επισκεφτεί τη δομή

Εν τω μεταξύ, σε μια πρωτοφανή κίνηση, οι αρχές απαγόρευσαν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, να επισκεφτεί την προσφυγική δομή του Κιλκίς, όπου σημειώθηκαν οι δύο αυτοκτονίες προσφύγων. Σύμφωνα με την καταγγελία, δεν επιτράπηκε η είσοδος στον κ. Αρβανίτη, με «γραφειοκρατικού τύπου προσχήματα», όπως τονίζει ο ίδιος ο ευρωβουλευτής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Αρβανίτης άκουσε φράσεις όπως «έπρεπε να μας ενημερώσετε πέντε μέρες πριν», ενώ διατυπώθηκε κι ο φόβος από την αρμόδια αρχή πως η παρουσία του μπορεί να «επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εκεί».

Να σημειωθεί, πως το Σάββατο ο Κώστας Αρβανίτης επισκέφθηκε τις δομές Βόλβης και Βαγιοχωρίου.

Παρά την αντίδραση του ευρωβουλευτή και του ΣΥΡΙΖΑ, η αρμίδια Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής έστειλε και δεύτερη επιστοή άρνησης πρόσβασης στον Κ. Αρβανίτη, επαναλαμβάνοντας τα ίδια γραφειοκρατικά επιχειρήματα. Μάλιστα, ενώ αρνείται την πρόσβαση, δύο φορές στην επιστολή αναφέρεται, ότι… «οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού έχουν το ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ δικαίωμα να επισκέπτονται τις δομές φιλοξενίας κατά την κρίση τους»!

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κε Αρβανίτη

Καθώς παρακολουθούμε συνεχώς τις δημοσιογραφικές εξελίξεις σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα κρίνουμε σκόπιμο να επανέλθουμε στο ζήτημα άδειας εισόδου σας στη δομή φιλοξενίας του Κιλκίς μετά τις δηλώσεις σας περί άρνησης εισόδου. Για μία ακόμη φορά όπως και στην πρώτη μας επιστολή σας τονίζουμε ότι είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ δικαίωμα κάθε εκπροσώπου του Ελληνικού λαού να επισκέπτεται οποιαδήποτε χώρο φιλοξενίας, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί. Εντούτοις για την συγκεκριμένη δομή μας αποστείλατε μόλις σήμερα (27/12 περί τις 12 π.μ.) αίτημα προκειμένου να πραγματοποιήσετε επίσκεψη αύριο στις 28/12 στις 10:30 π.μ. Στα προηγούμενα αιτήματά σας, για επίσκεψη στις δομές φιλοξενίας της Βόλβης και του Βαγιοχωρίου στις 27/12, δηλαδή σήμερα, πάλι ήσασταν εκτός υπηρεσιακού χρονικού ορίου υποβολή αιτήματος (τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την επίσκεψη) καθώς τα αποστείλατε 23/12, παρόλα αυτά έγιναν δεκτά.

Επίσης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη απάντησή μας, πως από την πλευρά της Υπηρεσίας δεν κρίνεται σκόπιμη η πραγματοποίηση της επίσκεψης στην εν λόγω δομή λόγω των θλιβερών γεγονότων των προηγούμενων ημερών.

Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν γίνεται από την πλευρά μας να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη.

Κλείνουμε την απάντησή μας τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού έχουν το ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ δικαίωμα να επισκέπτονται τις δομές φιλοξενίας κατά την κρίση τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Για την κυβέρνηση οι άνθρωποι έρχονται δεύτεροι

Σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δεύτερη άρνηση επισημαίνεται: «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Γραμματεία εμμένει με βιτρίνα γραφειοκρατικά προσχήματα, στην προσπάθειά της η κοινή γνώμη να παραμείνει στο σκοτάδι για την κατάσταση. Το αντίθετο θα ήταν πλέον θεμιτό: ο καθ’ ύλην αρμόδιος Έλληνας ευρωβουλευτής, ως μέλος της επιτροπής LIBE για τις πολιτικές ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, θα έπρεπε να διευκολύνεται με κάθε τρόπο, ακόμα και να προσκληθεί από τις αρχές στη δομή, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι βρίσκεται στην περιοχή.

Για την κυβέρνηση και τους διεκπεραιωτές της απάνθρωπης πολιτικής της, στο προσφυγικό, όπως και παντού, οι άνθρωποι έρχονται πάντα δεύτεροι, πίσω από την επικοινωνιακή στρατηγική.

Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Αύριο, θα βρεθούμε, κανονικά στο Κιλκίς, για να επιχειρήσουμε να συνομιλήσουμε με υπεύθυνους και φιλοξενούμενους, ως οφείλουμε».