Σε σοβαρές καταγγελίες έχουν προχωρήσει πρόσφυγες μέσω του Alarm Phone. Όπως αναφέρουν, παρά την δικαστική απόφαση για προσωρινά μέτρα παροχής βοήθειας από τις ελληνικές αρχές, εκείνες τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία ασκώντας τους βία, ενώ υπάρχουν καταγγελίες και για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών.

Ads

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι  πρόσφυγες αυτοί βρίσκονταν σε νησίδα μεταξύ Σουφλίου και Τυχερού στον Έβρο από τις 13 Ιουλίου. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την παροχή βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν.

Το χρονικό

Το Alarm Phone στις 22 Ιουλίου αναφέρει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τους 45 πρόσφυγες που βρίσκοτναι στη νησίδα.

Στις 26 Ιουλίου γίνεται η πρώτη καταγγελία ότι τα άτομα αυτά έχουν δεχθεί επίθεση από την ελληνική πλευρά και ότι αυτό δυσχεραίνει την θέση τους, ενώ παράλληλα οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι η Frontex έψαξε για τα άτομα και δεν βρέθηκε κανένας στο σημείο.

Ads

Στις 28 Ιουλίου το Alarm Phone επικοινώνησε ξανά με τους πρόσφυγες, οι οποίοι ανέφεραν ότι ένα άτομο βρίσκεται «μεταξέ ζωής και θανάτου» και ακόμη δεν έχουν λάβει την βοήθεια που χρειάζονται.

Αργότερα την ίδια μέρα οι πρόσφυγες καταγγέλουν ακόμη μία επίθεση και βίαιη προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές να τους απωθήσει πίσω στην Τουρκία από το ποτάμι, ενώ γίνεται ανάρτηση βίντεο που φαίνονται άτομα να χτυπούν τους πρόσφυγες και να τους κυνηγάνε για να περάσουν στην άλλη πλευρά του ποταμιού.

 

Στη 1 Αυγούστου γίνεται αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εφαρμοστεί ο «κανόνας 39» περί λήψης προσωρινών μέτρων, δηλαδή να δοθούν τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες, να τους παραλάβουν από το σημείο και να μην εκδιωχθούν μέχρι νεοτέρας από την Ελλάδα.

Στις 2 Αυγούστου οι πρόσφυγες αναφέρουν στο Alarm Phone ότι έχουν επιστρέψει στο σημείο που βρίσκονταν πρίν δεχθούν την επίθεση και ότι ακόμη οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν τους βρίσκουν, ενώ  το Alarm Phone αναρτά απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τον «κανόνα 39» και τα προσωρινά μέτρα.

 

Στις 3 Αυγούστου οι πρόσφυγες καταγγέλουν ότι δεν έχουν άλλο πόσιμο νερό και έχουν ελάχιστη μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα, ενώ το Alarm Phone αναρτά βίντεο που δείχνει τα άτομα να ζητούν φωναχτά βοήθεια. Οι ελληνικές αρχές ακόμη υποστηρίζουν ότι δεν τους βρίσκουν.

 

Την ίδια μέρα οι πρόσφυγες φεύγουν από τη νησίδα και φτάνουν στην όχθη της ελληνικής πλευράς του ποταμού. Αναφέρουν πως εκεί υπάρχει στρατιωτικό όχημα, drone και άτομα με μπλούζες που γράφουν Police. Οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι έψαξαν αλλά δεν βρήκαν κανέναν.

Αργότερα, στις 3 Αυγούστου, το Alarm Phone αναφέρει ότι επικοινώνησε ξανά με τους πρόσφυγες και ότι βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα και φοβούνται ότι τους πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία.

Σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου, οι πρόσφυγες κατήγγειλαν στο Alarm Phone ότι τους επαναπροώθησαν παρά τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε με απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι ξυλοκοπήθηκαν και απωθήθηκαν στην Τουρκία.

Το Alarm Phone σημειώνει στη συνέχεια ότι οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι δέχθηκαν βάναυση επίθεση, ενώ καταγγέλλουν και σεξουαλική βία κατά γυναικών. Επιπλέον, τονίζουν ότι δύο άνδρες ξυλοκοπήθηκαν τόσο άσχημα που υπάρχει φόβος για τη ζωή τους. Οι δύο φέρεται να χωρίστηκαν από τους υπόλοιπους πρόσφυγες και να αγνοούνται σύμφωνα με την ίδια σελίδα.