Την οδό των Ηνωμένων Εθνών επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου για να θέσει το ζήτημα οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι προσδοκίες γύρω από την πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων αποτελούν βασικό στοιχείο της προεκλογικής δέσμευσης Σαμαρά και επιταχύνουν τις εξελίξεις. Θαν.Ντόκος στο tvxs.gr: Μην περιμένουμε μαγικές λύσεις τώρα. Του Βασίλη Κωστούλα
Ads
Όπως γράφει η Καθημερινή, τον περασμένο Μάιο, η Αθήνα κατέθεσε στον ΟΗΕ αναθεωρημένες θέσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Τόσο για την υφαλοκρηπίδα, όσο και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι -με βάση την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας- τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκτείνονται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης.
«Επί της ουσίας, ακόμη δεν έχουμε κάνει τίποτα. Πράγματι, υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της Αθήνας να καταθέσει στον ΟΗΕ την ελληνική άποψη για τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, γεγονός το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον έχει ληφθεί η απόφαση για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αποφύγουμε τη συζήτηση με τους άλλους ενδιαφερόμενους. Το διεθνές δίκαιο μιλάει για διαπραγμάτευση και -αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα- προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο», λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο οποίος αναγνωρίζει ως αποκλειστική αιτία ανακίνησης του θέματος τον παράγοντα των υδρογονανθράκων.
«Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», είναι το μήνυμα που έστειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αντίστοιχων κινήσεων η Άγκυρα θα λάβει τα μέτρα της. «Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη σε λειτουργία ένας κοινός μηχανισμός με την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Ο Θ.Ντόκος χαρακτηρίζει «αναμενόμενες και όχι ακραίες» τις πρώτες τουρκικές αντιδράσεις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν συμφέρει την Τουρκία να μπει σε μια συζήτηση με βάση το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό θα επιδιώξει να αποφύγει τη διαδικασία.
«Τρία χρόνια μετά από το ‘λεφτά υπάρχουν’ του Γιώργου Παπανδρέου πηγαίνουμε στο ‘πετρέλαια υπάρχουν και ΑΟΖ χρειάζεται’», λέει από την πλευρά του ο αρθρογράφος Δημήτρης Κωσταντακόπουλος (στο περιοδικό Nexus), επισημαίνοντας τον κίνδυνο γεωπολιτικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.
Καλώς ή κακώς, η δυναμική της συζήτησης για τους υδρογονάνθρακες σε συνδυασμό με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως ήδη συνεπάγεται μία κινητικότητα στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ από την Αθήνα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >