Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι πραγματοποιείται το Σάββατο. Στο μεταξύ, εν μέσω του σάλου που έχει ξεσπάσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητεί τη σύγκληση έκτακτου Eυρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό. Παράλληλα, επιχείρηση δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας γύρω από τους διασωθέντες πρόσφυγες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι καταγγέλλεται στο Τvxs.gr. Όπως αναφέρει η Αφγανική κοινότητα από το πρωί της Παρασκευής έχουν προσαχθεί συνολικά πέντε από τους διασωθέντες αν, και όπως σημειώνεται, τους έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο για ένα μήνα. Σχετικά με τις καταθέσεις που φέρονται να έδωσαν οι διασωθέντες περί «σωτήριας επέμβασης» του λιμενικού, και οι οποίες διέρρευσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, οι πρόσφυγες επισημαίνουν ότι ποτέ δεν δήλωσαν κάτι τέτοιο σημειώνοντας πως το λιμενικό «όχι μόνο δεν τους βοήθησε αλλά τους εμπόδιζε να ανέβουν στο σκάφος». «Τους είχαν φέρει για μεταφραστή έναν Πακιστανό που δεν μιλούσε τη γλώσσα τους», τονίζεται από την Αφγανική κοινότητα. Για «πλαστές» καταθέσεις κάνουν λόγο και οργανώσεις.

Ads
 
Αναλγησία και τρομοκρατία. Ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Ταχίρ Αλιζαντά, μιλώντας στο tvxs.gr, ανέφερε πως από το πρωί της Παρασκευής πέντε άτομα από τους διασωθέντες προσήχθησαν από αστυνομικούς που βρίσκονται περιμετρικά του ξενοδοχείου στο οποίο έχουν εγκατασταθεί οι 16 συνολικά διασωθέντες. Μάλιστα, όπως αναφέρει, οι προσαγωγές έγιναν ενώ όλοι έχουν στην κατοχή τους νόμιμα έγγραφα για χορήγηση ασύλου για ένα μήνα. Όλες οι προσαγωγές έγιναν λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο. Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση το πρωί της Παρασκευής προσήχθη νεαρός που έχασε τρεις δικούς του στο ναυάγιο και ενώ συνοδευόταν από τον Ταχίρ Αλιζαντά, ο οποίος προσπάθησε μάταια να πείσει τους αστυνομικούς να τον αφήσουν ελεύθερο.
 
Λίγες ώρες αργότερα προσήχθη ο πατέρας που έχασε τα παιδιά του στο ναυάγιο γιατί επιχείρησε να βγει από το ξενοδοχείο για να αγοράσει παπούτσια που δεν είχε, όπως ανέφερε στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας. Και αυτός είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό για τους αστυνομικούς που τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση. Τρία ακόμη άτομα προσήχθησαν το απόγευμα της Παρασκευής.
 
Διαψεύδουν τις καταθέσεις που διέρρευσαν

Εν τω μεταξύ οι μετανάστες διαψεύδουν τις καταθέσεις που διέρρευσε το Λιμενικό και στις οποίες εμφανίζονται διασωθέντες να κάνουν λόγο για «σωτήρια επέμβαση» των αρχών. Όπως επισημαίνουν κανείς δεν κατέθεσε κάτι τέτοιο στις αρχές, ενώ αντίθετα μπροστά σε δημοσιογράφους, αλλά και ενώπιον μελών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που τους επισκέφτηκαν από την πρώτη στιγμή, δήλωσαν ότι το λιμενικό όχι μόνο δεν τους βοήθησε αλλά αντίθετα τους εμπόδιζε να ανέβουν στο σκάφος. Ο Ταχίρ Αλιζαντά μιλώντας στο tvxs.gr τόνισε πως οι Αφγανοί διασωθέντες του είπαν ότι ποτέ δεν έχουν αναφέρει πως το λιμενικό τους βοήθησε, ενώ σημειώνουν πως ο μεταφραστής που τους έφερε το λιμενικό ήταν ένας Πακιστανός που δεν μιλούσε τη γλώσσα τους.
 
Υπενθυμίζεται πως το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη την ώρα της ρυμούλκησης από σκάφος του λιμενικού. Δώδεκα άνθρωποι χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για γυναίκες και παιδιά. Ήδη οι σοροί μιας γυναίκας και ενός παιδιού εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια. «Εγγυώμαι για τις καταθέσεις που δόθηκαν σε εμάς. Μεταφέραμε ακριβώς ότι είπαν οι άνθρωποι υπό την παρουσία εγγυημένου διερμηνέα» αναφέρει μεταξύ άλλων στο tvxs.gr ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.
 

Διαβάστε αναλυτικά:

«Δεν γνωρίζω σε πιο πλαίσιο και με τι διερμηνεία δόθηκαν στο λιμενικό οι καταθέσεις. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τις καταθέσεις που έδωσαν σε μας οι άνθρωποι. Αυτές που δόθηκαν σε μας είναι οι πρώτες. Δόθηκαν με όλο τον απαιτούμενο χρόνο και με την εμπιστοσύνη που μπορούν να έχουν οι πρόσφυγες απέναντι σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό. Και με διερμηνεία εξασφαλισμένη από εμάς στο πλαίσιο ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ. Δόθηκαν με Αφγανό διερμηνέα και πολλαπλώς δοκιμασμένο σε αφίξεις. Δεν έχω καμιά αμφιβολία όσον αφορά τις δικές μας καταθέσεις. Δε γνωρίζω λοιπόν υπό ποιες συνθήκες και σε ποιο πλαίσιο δόθηκαν οι άλλες καταθέσεις στο λιμενικό. Γνωρίζω, ωστόσο, ότι λαμβάνονται καταθέσεις σε περίπτωση παράνομης εισόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται για το αν θα ασκηθεί ή όχι ποινική δίωξη. Πρόκειται για τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενώπιον της αστυνομίας και του λιμενικό και κατά την οποία γίνεται έρευνα για να βρεθούν οι διακινητές και ο δρόμος που ακολουθήθηκε» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα: «Δεν ξέρουμε λοιπόν αν οι καταθέσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο της πάγιας αυτής διαδικασίας (σ.σ. ανάκριση λόγο παράνομης εισόδου) κατά την οποία οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δεν έχουν να κάνουν με τις συνθήκες του περιστατικού αλλά με την αναζήτηση του διακινητή και του δρόμου πορείας. Αυτό είναι διαφορετικό από την προανακριτική διαδικασία για τις συνθήκες του συμβάντος. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι εμείς μεταφέραμε ακριβώς ότι είπαν οι άνθρωποι υπό την παρουσία εγγυημένου διερμηνέα». Στη σχετική ερώτηση του tvxs.gr, o κ. Τσαρμπόπουλος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν κατά τη διάρκεια της έρευνας που διατάχθηκε θα χρησιμοποιηθούν οι καταθέσεις που δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία.
 
«Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που λένε ότι επαναπροωθήθηκαν παράτυπα στην Τουρκία. Έχουν αναφερθεί κι άλλα περιστατικά με μεθόδους που μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, όπως η ρυμούλκηση ενός σκάφους σε τουρκικά ύδατα, χωρίς να προκαταλαμβάνω ότι αυτό έγινε και τώρα. Αλλά η μέθοδος αυτή δεν μας εκπλήσσει. Την έχουμε ακούσει πολλές φορές από ιστορίες ανθρώπων που έχουν έρθει και δεύτερη και τρίτη φορά στην Ελλάδα και περιέγραψαν τις συνεχείς προσπάθειές τους» καταλήγει ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Ads

Π. Δημητράς: «Πλαστές» οι καταθέσεις

Την αξιοπιστία των καταθέσεων που έδωσε το λιμενικό στη δημοσιότητα αμφισβητούν οργανώσεις. Μάλιστα ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, με άρθρο του στη Lifo κάνει λόγο για «πλαστές» καταθέσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για κάθε άτομο που γνωρίζει να τις διαβάζει είναι εμφανές πως πρόκειται για αναξιόπιστες και πλαστές καταθέσεις (πέρα από κάτι ανορθογραφίες που βγάζουν μάτι). Αναξιόπιστες γιατί δόθηκαν στα στελέχη του Λιμενικού που σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη τραγωδία ήταν άμεσα ή έμμεσα εγκαλούμενα. Αναξιόπιστες γιατί ακόμα και αν υπάρχουν υπογραφές (δεν φαίνονται στο δημοσιευμένο αρχείο) οι φερόμενοι ως Αφγανοί μεταφραστές προφανώς αδυνατούσαν να τις διαβάσουν στα ελληνικά ώστε να ξέρουν τι υπογράφουν, για παράδειγμα πως ο ένας Αφγανός μεταφραστής είπε μεταξύ άλλων και τη λέξη «ρέλι» που ούτε εγώ γνώριζα στην ελληνικά γλώσσα.
 
Πλαστές γιατί είναι αδύνατο για παράδειγμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, μεταξύ 16:45-17:00 της 22/1/2014, οι Πλωτάρχης ΣΚ και Σημαιοφόρος ΚΠ με τη διερμηνεία από και προς τη Φαρσί (αλήθεια αυτή είναι η γλώσσα αυτών των Αφγανών;) του Αφγανού RR να πήραν και να κατέγραψαν ταυτόχρονα τις καταθέσεις των δύο διασωθέντων KB και ΑΟ ακόμα και αν δίνονταν σε ταχύτατο ρυθμό υπαγόρευσης και ταυτόχρονης μετάφρασης. Ούτε είναι δυνατό την ίδια ημέρα να εμφανίστηκε στους δύο ανακριτές του Λιμενικού ο GS στις 18:55 και να έδωσε στη συνέχεια κατάθεση μεταξύ 18:00-18:10. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταθέσεις της 20 και 21/1/2014 δεν έχουν αναφορά στο πώς βούλιαξε η βάρκα. Μόνο μετά το σάλο που προέκυψε από την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στις 21/1/2014 προστέθηκαν επί τροχάδην «καταθέσεις» στις 22/1/2014 με τους επαίνους για το Λιμενικό Σώμα που επικαλέστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας χωρίς όμως αναφορά στο απίστευτο ψέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για δήθεν παρουσία δύο λιμενικών στη βάρκα».