Το έδαφος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αλλά και των παιδικών σταθμών από την 1η Ιουνίου  φαίνεται πως προετοιμάζουν Σωτήρης Τσιόδρας και κυβερνητικά στελέχη, παρά τις σοβαρές ενστάσεις από γονείς, εκπαιδευτικούς και την επιστημονική κοινότητα.

Ads

Μάλιστα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης, αφού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να σου προσφέρουν απόλυτη εγγύηση ότι κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο», κατέληξε πάλι στο γνωστό μότο της ατομικής ευθύνης.

«Τελικά ό,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και αν αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι, με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το παιδί τους, τι συμφέρει το παιδί τους πιο πολύ αυτή τη στιγμή…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στο «επιδημιολογικό όφελος» που προέκυψε «με τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων, κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού, με την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης μεταξύ παιδιών, των οικογενειών τους και των δασκάλων τους».

Ads

Περνώντας στην «ανάλυση των επιχειρημάτων και την εξέταση των αγωνιών που όλοι μας έχουμε για τα μικρά παιδιά», ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να σου προσφέρουν απόλυτη εγγύηση ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι τελείως ασφαλής και πως κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο»! Θύμισε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και νοσούν ηπιότερα, διαπιστώσεις που, όπως αποσαφήνισε, «εκφράζουν τον μέσο όρο και δεν αποτελούν εγγύηση για το τι θα συμβεί στο κάθε παιδί που θα πάει στο σχολείο». «Είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε τα παιδιά μας σε απομόνωση;» διερωτήθηκε συνοψίζοντας ο καθηγητής. «Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αυτή τη στιγμή πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος των παιδιών που επανέρχονται στη σχολική διαδικασία» απάντησε. «Ποια είναι η καταλληλότερη στρατηγική για την πατρίδα μας τη στιγμή που δεν έχουμε όλα τα δεδομένα;» ρώτησε. «Φαίνεται πως δεν υπάρχει. Αλλά δεν είναι και απαραίτητη μια εγγύηση 100% για την επιστροφή των παιδιών στην τάξη» κατέληξε.

Οι ενστάσεις των επιστημόνων

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειρισμός του ζητήματος τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο κι εκ μέρους του ίδιου του Σωτήρη Τσιόδρα μόνο ενδεδειγμένος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπενθυμίζεται άλλως ότι την σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα θρανία είχε φροντίσει να προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα του στις 28 Απριλίου κι όχι κάποιος εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε προσπαθήσει τότε εκ των υστέρων να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα»  με φότνο τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας  ότι «μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί ως πηγή μετάδοση (τελικά) έχουν καλώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, μη επαρκή…».

Την ίδια στιγμή όμως, επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημειώνουν μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι «προφανώς και τα παιδιά είναι μεταδοτικά, γι’ αυτό όσα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι».

Πάντως το επιστημονικό ερώτημα ήταν πάντα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τώρα ή τον Σεπτέμβριο, διευκρινίζουν επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. «Δεν ανακόψαμε την κυκλοφορία του ιού στη χώρα μας, απλώς την περιορίσαμε» δηλώνει στη Εφημερίδα των Συντακτών η Μαρία Θεοδωρίδου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και προσθέτει: «Σε μια περίοδο όμως που οι ιώσεις έχουν σβήσει και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν και ενδεχομένως να μην είναι τόσο ενεργός ο ιός, είναι καλό το άνοιγμα των σχολείων για όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, εφόσον δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δεν υπάρχει πίσω ενήλικας άνω των 60 ή ευπαθείς». Ακόμα σαφές για τους επιστήμονες είναι ότι τα μικρά κρατήθηκαν αφενός γιατί πιο δύσκολα τηρούν τους κανόνες, αφετέρου για «να δούμε πρώτα τα μεγαλύτερα παιδιά – δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι τα μικρότερα θα συμπεριφερθούν με καλύτερο τρόπο» εξηγεί η Μ. Θεοδωρίδου.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Επιπλέον, αντίθετη στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είναι η πρόεδρος των νοσοκομειακών γατρών, Ματίνα Παγώνη, δηλώνοντας σε τηλεοπτική της συνέτευξη πως «τα μέτρα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι», Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα. Τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους.

Όπως είπε, δεν είναι εύκολο ούτε για τους δασκάλους να επιβλέπουν τα παιδιά για να τηρούν τα μέτρα.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;», διερωτήθηκε η κ. Παγώνη, ενώ επισήμανε πως τα μικρά παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο να κατανοήσουν την κατάσταση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star, δύο στους τρεις πολίτες δηλώνουν αντίθετοι στην επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων από τις αρχές Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το 66,8% δηλώνει πως διαφωνεί, το 27,7% συμφωνεί και το 5,5% ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει/δεν απαντά/ δεν το αφορά.