Στις 19 Φεβρουαρίου 2012 τοποθετούν χρονικά τις εθνικές εκλογές τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ΝΔ που συνεδρίασαν τη διάρκεια της νύχτας, μετά τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ads

Στη σύσκεψη στο κτίριο της Αντιπροεδρίας συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Εκ μέρους της ΝΔ συμμετείχαν ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα δύο επιτελεία συνεδρίασαν με στόχο την αποσαφήνιση του χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εκτιμήθηκε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολαβει μέχρι τη 19η Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης και να εγκριθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Το πλαίσιο για τις κινήσεις της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί είναι, όπως έχει τεθεί μέχρι τώρα, η εκταμίευση της 6ης δόσης που αναμένεται να αποφασιστεί στο Ecofin της Τρίτης, με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου, και πρέπει να γίνει το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου, η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI) και η εκταμίευση της α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Ads