Ο ΕΟΠΠΥ φαίνεται πως είναι έτοιμος να απαλλάξει τον σύζυγο της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, Λάζαρο Καρνέση, στον οποίο τον Δεκέμβριο του 2021 επιβλήθηκε πρόστιμο 1.410.727 ευρώ για παράνομη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Ads

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η «Δημοκρατία», στις 21 Μαρτίου η Επιτροπή Ενστάσεων του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι : «Η επιτροπή κάνει δεκτή, εν μέρει, την ένσταση του ιατρού Καρνέση Λάζαρου ως προς το μέρος της χορήγησης αναστολής εκτέλεσης της υπ’ αριθμόν 71/14-12-2021 απόφασης επιβολής κυρώσεων του γενικού επιθεωρητή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της επιτροπής ενστάσεων».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, με το νέο νομοσχέδιο των Πλεύρη και Γκάγκα που εισήχθη στη Βουλή, ετοιμάζεται η κατάργηση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), δηλαδή μιας Ανεξάρτητης Αρχής που διασφαλίζει πως δεν υπάρχουν κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η οποία προβλέπεται να αντικατασταθεί από μια τριμελή επιτροπή που εξετάζει και τις πιθανές ενστάσεις παρόχων. Όπως τονίζει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη Αρχή ήταν αυτή που είχε αναλάβει τον έλεγχο των γιατρών οι οποίοι ελέγχονται για χρηματισμό στην υπόθεση Novartis.

«Στην πλειονότητά τους, οι περιπτώσεις γιατρών έχουν παραγραφεί, καθώς μιλάμε για μικρά ποσά» δήλωσε στη «Δημοκρατία» πηγή που γνωρίζει καλά την υπόθεση και εξήγησε: «Το βασικό είναι πως, αν εμείς σταματήσουμε τους ελέγχους γι’ αυτούς που δωροδοκήθηκαν, τότε δεν θα υπάρχουν και στοιχεία χειροπιαστά γι’ αυτόν ή αυτούς που τους δωροδόκησε»

Ads

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να αναφέρει τα εξής: «Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως Ανεξάρτητη Αρχή και συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ τριμελής επιτροπή ελέγχων. Η ίδια επιτροπή επιλαμβάνεται και επί των ενστάσεων που ασκούνται κατά των πορισμάτων των ελέγχων της, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών».

Επιπλέον, σχολιάζοντας στο documentonews.gr την συγκεκριμένη απόφαση, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος αναφέρει πως «αυτό που έγινε είναι πρωτόγνωρο και είναι μη νόμιμο». Όπως εξηγεί, «δεν γίνεται εν μέρει δεκτή μια προσφυγή. Ή έπρεπε να απορριφθεί ή έπρεπε να γίνει δεκτή. Διότι προσφυγή στη δικαιοσύνη πριν τελεσιδικήσει μια απόφαση επιβολής προστίμου δεν νοείται. Άρα θεωρείται ως μη υπάρχουσα η προσφυγή του συγκεκριμένου γιατρού».