Πριν κλείσουν οι πρώτες 12 ώρες του light lockdown στην Αττική, η κυβέρνηση άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο καθολικής καραντίνας στο λεκανοπέδιο, στη βάση του «μοντέλου Θεσσαλονίκης». Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, και το βράδυ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε πιθανή απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Αττικής το Σαββατοκύριακο.

Ads

«Εχω την αίσθηση ότι θα ληφθεί μέριμνα πλέον και για αυτό»  είπε στο Open, ερωτώμενος για το εάν στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχει προσμετρηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από τις μετακινήσεις σε νομούς με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Εύβοια ή  Κόρινθος.

Στην πραγματικότητα, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη διότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τρέχει πίσω από την πανδημία και έχει εγκλωβιστεί στο διπλό αδιέξοδο: Εκείνο της, ραγδαίας και εκθετικής πια, έξαρσης του κορονοϊού και της οικονομικής κατάρρευσης στην οποία οδηγούν τα περιοριστικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: 

Ειδικά για την Αττική υπάρχουν στο τραπέζι δύο προτάσεις: Η μία είναι εκείνη του καθολικού lockdown πριν η διασπορά του ιού βγει εντελώς εκτός ελέγχου και οδηγήσει σε οριακό σημείο τις ΜΕΘ και το σύστημα Υγείας. Η δεύτερη είναι εκείνη της «απαγόρευσης εξόδου» το Σαββατοκύριακο, που εάν όμως υιοθετηθεί θα οδηγήσει – με μαθηματική ακρίβεια – σε επιπλέον σύγχυση και αμφισβητήσεις. Διότι, όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες το βράδυ βουλευτής της ΝΔ, «ή πάμε σε γενική απαγόρευση μετακινήσεων ή τις αφήνουμε ελεύθερες. Σε διαφορετική περίπτωση υπονομεύουμε το ίδιο το μέτρο και την αξιοπιστία του».

Ads

Η ίδια άποψη επικρατεί και μεταξύ της πλειοψηφίας των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Κατά απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους ειδικούς είχαν εξαρχής εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα για την Αττική, αλλά και γενική απαγόρευση μετακινήσεων στις «κόκκινες» περιφέρειες. Όχι μόνον διότι οι αλγόριθμοι και η συσσώρευση υψηλού ιικού φορτίου στα λύματα δείχνουν εκτεταμένη διασπορά, αλλά και γιατί θεωρούν δεδομένο πως οι ΜΕΘ του λεκανοπεδίου θα χρειαστεί τις επόμενες δέκα ημέρες να στηρίξουν και να δεχθούν ασθενείς κορονοϊού και από άλλες περιοχές όπου ήδη το ΕΣΥ έχει «φρακάρει».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην επιτροπή των 26 επιστημόνων το κλίμα είναι βαρύ. Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι χρεώνονται πολιτικές αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούν. Θεωρούν επίσης ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε καταλυτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης με συνέπεια να καταλήξουμε στο αναγκαστικό, ολικό lockdown. Οι ίδιοι είχαν εισηγηθεί απαγόρευση μετακινήσεων και για τη Θεσσαλονίκη προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε γειτονικές περιοχές όπως οι Σέρρες, οι οποίες επίσης πια βρίσκονται σε καθεστώς καθολικής καραντίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε δημοσίως χθες ότι υπήρξε κυβερνητική ολιγωρία στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι Θανάσης Τσακρής και Άλκης Βατόπουλος δεν έκρυψαν σε συνεντεύξεις τους ότι θεωρούν απαραίτητα αυστηρότερα μέτρα για την Αττική, όπως και περαιτέρω ενίσχυση των ΜΕΘ.

Το πιθανότερο είναι πως τα αυστηρότερα μέτρα θα ανακοινωθούν τελικά, ενδεχομένως και την Παρασκευή. Οι ΜΕΘ, αντιθέτως, δεν πρόκειται να ενισχυθούν διότι μετά την κυβερνητική αδράνεια των οκτώ μηνών οι άμεσες δυνατότητες είναι ελάχιστες.

Ουσιαστικά μέτρα δεν αναμένονται επίσης ούτε στα σχολεία – όπου οι επιδημιολόγοι ήταν, και πάλι, εκείνοι που πίεσαν την έσχατη στιγμή για να κλείσουν έστω τα λύκεια στη Θεσσαλονίκη -, ούτε και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η προτεραιότητα του Μαξίμου, άλλωστε, παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, όπως έδειξαν και τα χθεσινά μηνύματα Μητσοτάκη στην ομιλία του προς τους βουλευτές της ΝΔ. Για μια ακόμη φορά δεν υπήρξε ίχνος αυτοκριτικής, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό αφήγημα ότι «πήραμε και πάλι μέτρα νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», και είπε απλώς ότι «θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμη».

Και κατέληξε, με ισχυρή δόση αλαζονείας, στο συμπέρασμα ότι «επειδή η κοινωνία μας εμπιστεύεται, εμπιστεύεται την κυβέρνησή μας, υπάρχει μια ρεαλιστική ελπίδα ότι παρά τις δυσκολίες σχετικά σύντομα θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια, και μετά μας περιμένουν καλύτερες ημέρες».