Με τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους, η απειλή του καθολικού lockdown βρίσκεται ακόμη πιο κοντά για όλη την χώρα και, ειδικά, για την Αττική.

Ads

Οι πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι, ήδη αρκετά μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, έχουν εισηγηθεί να περάσει και το λεκανοπέδιο σε «καθεστώς Θεσσαλονίκης», δηλαδή καθολικό lockdown με SMS και απαγόρευση μετακινήσεων, και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν θέλει το lockdown στην Αττική, λόγω της βαριάς επίπτωσής του στην ήδη κλονισμένη οικονομία και των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων. Στη σημερινή του συνάντηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δέκτης της έντονης δυσαρέσκειας που εισπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ από τις επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται, ειδικά από τον χώρο της εστίασης, ενώ δεν είναι κρυφός ο φόβος που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο για δημιουργία εστιών κοινωνικής έντασης.

Παρά ταύτα, οι ίδιες πληροφορίες λένε πως οι προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων είναι πιεστικές – ειδικά, κατόπιν και της κριτικής που δέχθηκαν για «πολιτικοποίηση» του ρόλου τους μετά την τελευταία δημόσια εμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την κάλυψη που παρείχε στην κυβερνητική απόφαση να μην ενισχυθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ads

Τούτων δοθέντων, τα επόμενα τρία 24ωρα είναι κρίσιμα και οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις για την Αττική είναι δύο: Η αντοχή των ΜΕΘ και ο δείκτης μετάδοσης (RT) του ιού.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ και το ΕΣΥ η εικόνα είναι ήδη οριακή. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την μείωση, κατά 80%, των προγραμματισμένων χειρουργείων, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή όλων των αδειών του υγειονομικού προσωπικού στις δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης , η εικόνα στις ΜΕΘ είναι η εξής:

Στην Αττική από τις 140 ΜΕΘ για covid είναι καλυμμένες οι 99 (ποσοστό 71%), στην Θεσσαλονίκη από τις 83 είναι καλυμμένες οι 63 (76%) και στο σύνολο της επικράτειας από τις 331 έχουν καλυφθεί οι 209 (πληρότητα 63%).

Η ΠΟΕΔΗΝ ωστόσο καταγγέλλει ότι ήδη γίνεται «διαλογή ασθενών», ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ εξέπεμψε σήμα κινδύνου προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσουν διασωληνώσεις σε απλούς θαλάμους, και νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας στέλνουν ήδη ασθενείς αλλού.

Στην Δυτική Μακεδονία η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι ήδη στο 100% ενώ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%. Εάν η Αττική – όπως μοιάζει αναπόφευκτο – αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα θα φθάσει στα όριά του, με τους ειδικούς να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι τα οριζόντια μέτρα καραντίνας να είναι η μοναδική λύση.

Σε οριακά επίπεδα βρίσκεται ήδη, κατά τις διαπιστώσεις των επιδημιολόγων, και ο δείκτης μετάδοσης στην Αττική, ο οποίος  υπολογίζεται σήμερα γύρω στο 1,2 με 1,3.  Σε περίπτωση που καταγραφεί απότομη άνοδος μέσα στις επόμενες μέρες, οι επιστήμονες της επιτροπής θεωρούν ότι και το λεκανοπέδιο θα γνωρίσει τη ραγδαία εκτίναξη της Θεσσαλονίκης.

Γι αυτόν τον λόγο παρακολουθείται στενά και ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη μέτρο της διασποράς στον πληθυσμό. Ο εν λόγω δείκτης σχετίζεται άμεσα και με τα τεστ που διεξάγονται άρα έχει και μία σχετικότητα – όμως, αυτή την στιγμή  βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά και  στο 5.7%. Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%.

Τον συναγερμό ανεβάζει και ο εντοπισμός υψηλότατης συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής – μιας συγκέντρωσης που οδηγεί στην εκτίμηση για ύπαρξη 60.000 ενεργών κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας, «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».