Νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης έπειτα από την καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και το αίτημα, για το ίδιο ζήτημα από  ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ads

 
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο με εκείνο του πολιτικού γάμου. Τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης κατέθεσε και η ΔΗΜΑΡ, ώστε να πάψει η διάκριση κατά των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αντίστοιχη τροπολογία έχει καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ.
 
Σημειώνεται πως η Ελλάδα καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Στρασβούργου επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα προσαρμόζεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση.
 
Η απόφαση του ΕΣΔΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, η οποία εξέτασε την προσφυγή που είχαν υποβάλει κατά της Ελλάδας, ο Γρ. Βαλιανάτος και οκτώ ακόμη Έλληνες, ζητώντας να πάψει ο αποκλεισμός των ομόφυλων από το «σύμφωνο συμβίωσης». Σημειώνεται πως μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία έχουν αναγνωρίσει «αστική ένωση» εκτός γάμου, αλλά με διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων, αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.
 
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις. Το δικαστήριο υποχρεώνει επιπλόν το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για τα δικαστικά έξοδα.