Πρόταση νόμου για κατοχύρωση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και για την εξομοίωση του θεσμικού πλαισίου του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσφατα είχε καταδικάσει την Ελλάδα ύστερα από σχετικές προσφυγές, εξαιτίας του αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων από το Σύμφωνο Συμβίωσης. 

Ads

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι «η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας, νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων αποκλείεται στην Ελλάδα από την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου».

«Η παντελής απουσία θεσμικής ρύθμισης και η απόλυτη αδυναμία άσκησης του δικαιώματος ομόφυλων προσώπων στην οικογενειακή ζωή, λόγω και της απουσίας αποτελεσματικών ένδικων μέσων για τη διεκδίκησή του στη χώρα μας, οδήγησε σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, για παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. […] Στις 7 Νοεμβρίου 2013 ελήφθη η ως άνω απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνεται σε άλλο σημείο της αιτιολογικής έκθεσης.

«Είναι αυτονόητη και άκρως επείγουσα η ανάγκη να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το επιβάλλουν όχι μόνο οι υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και η ισονομία  και το κράτος δικαίου. Ήταν κατι που έπρεπε να εχει γίνει από καιρό», δήλωσε η βουλευτής του κόμματος, Βασιλική Κατριβάνου.

Ads

«Τα ίσα δικαίωματα των ομόφυλων ζευγαριών και όσον αφορά το  σύμφωνο συμβίωσης και όσον αφορά τον πολιτικό γάμο είναι κάτι δίνει που τη δυνατοτότητα σε όλους και όλες μας να αναπνέουμε καλύτερα: σε μια χώρα με λιγότερες διακρίσεις και αποκλεισμούς, με λιγότερο ανθρώπινο πόνο, όπου χωράμε όλες και όλοι», συμπλήρωσε.