Η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο πόδι. Μετά την έφιππη αστυνομία, την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την κατάργηση της ασυλίας των τραπεζιτών, που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε την πρόθεση του να θεσπιστεί το… δικαίωμα στο 16ωρο.

Ads

Κατά τον προσφιλή του τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και δήλωσε πως θα μπορεί, πλέον, ένας εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα, σε δύο διαφορετικούς εργοδότες.

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, ρίχνοντας, στη συνέχεια, το μπαλάκι στον εργαζόμενο για τη 16ωρη εργασία. «Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».

Ο θεσμός του «δόκιμου εργαζόμενου»

Στο μεταξύ, ήταν τόσο πρωτάκουστα αυτά που είπε στον ΣΚΑΙ, που πέρασε στα ψιλά μία άλλη τοποθέτηση του, αναφορικά με την εισαγωγή του θεσμού του δόκιμου εργαζομένου.

Ads

Σύμφωνα με αυτόν τον θεσμό, αν μετά από 6 μήνες εργασίας, ένας εργαζόμενος δεν τα βρει με τον εργοδότη του, θα απολύεται χωρίς αποζημίωση. Αυτό ενδεχομένως να άνοιγε το δρόμο στον εκάστοτε εργοδότη να προσλαμβάνει δόκιμους εργαζόμενους μέχρι να φέρουν εις πέρας την εργασία που εκείνος επιθυμεί και ύστερα να τους απολύει, αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Όπως δεν τοποθετήθηκε για το κατά πόσο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί μια ρύθμιση σαν αυτή με τα δύο 8ωρα. Μια ρύθμιση η οποία ούτως άλλως θυμίζει «Μεσαίωνα», σε μια εποχή που ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλους τους κλάδους, εν τη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών που θα έπρεπε να προστατεύουν τον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον.

Μάλιστα, ο υπουργός γεμάτος αλαζονεία έσπευσε να δηλώσει με το καλημέρα ότι όσα μόλις είχε αναφέρει «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς». Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι της Αριστεράς που διαφωνούν, αλλά και ο ίδιος ο νόμος.

Τι λέει ο νόμος

Η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την εφαρμογή του 16ωρου, λέει στο tvxs o εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

«Για τη θέσπιση της παράλληλης απασχόλησης, υπάρχει ο περιορισμός του άρθρου 16 παράγραφος 3 του Π.Δ, 27/4.07.1932, σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα μισθωτούς, οι οποίοι ήδη έχουν εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο του νόμιμο ωράριο τους. Μπορεί να απασχολήσει μισθωτούς, που εργάστηκαν μέσα στο ίδιο 24ωρο σε άλλο ή άλλους εργοδότες, για χρόνο μικρότερο του κανονικού ωράριου εργασίας, αλλά μόνο για τόσες ώρες όσες υπολείπονται για να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο της ημερησίας εργασίας. Συνεπώς, 2 οκτάωρα την ίδια ημέρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες δεν επιτρέπεται» ανέφερε ο εργατολόγος στο tvxs.

Η αναδίπλωση

Μετά την «απειλή» για 16ωρη δουλειά, κάποιοι, μάλλον ενημέρωσαν τον υπουργό ότι υπάρχουν νόμοι τους οποίους θα πρέπει να τους σέβεται, με αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί κάνοντας διευκρινιστική δήλωση:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Οι αντιδράσεις

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, οι δηλώσεις του υπουργού δεν πέρασαν απαρατήρητες και ήδη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας κάνει την προσεχή Τρίτη (08.08.2023) στις 12:00 το μεσημέρι.

«Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ’ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον του υπουργού Εργασίας:

«Μετά το “δικαίωμα” στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο “Χατζηδάκη”, ο νέος υπουργός Εργασίας, Α. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το “δικαίωμα” στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την “παράλληλη απασχόληση”.

Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος”. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των -ήδη χαμηλών- μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν “εθελοντική” 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων”, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε “πολυεργαλεία” θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των “τριετιών”.

Κανένας και καμία να μη δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι “πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές”, αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το “έκτρωμα”. Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα βρει απέναντι του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»

Αντιδράσεις για το προαναγγελθέν σχέδιο νόμου και από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγάζει ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας το  ως «έκτρωμα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους.

Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες.

Και αυτό – κατά τον κ. Γεωργιάδη – θα είναι «προσωπική απόφαση» του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας.

Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας».