Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα σε διαμέρισμα επί της οδού Γενναδίου, στου Γκύζη. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για τρομοκρατική οργάνωση και μεταξύ άλλων κατοχή πολεμικών όπλων και υλικού με σκοπό τη διάθεση σε άλλες ομάδες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τους τρεις εξ αυτών ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Πρόκειται για τον 49χρονο Τεκίν Χουσεΐν, τον 41χρονο Ισμαήλ Ακόλ και τον 32χρονο Κορκούτ Μουράτ, ενώ ο τέταρτος έχει δηλώσει ότι ονομάζεται Καρπάτ Μπιλγκενχάν.

Ο 49χρονος Τεκίν θεωρείται από τις τουρκικές Αρχές ο αρχηγός της οργάνωσης που πήρε τα ηνία μετά τον θάνατο του Ντερσούν Καρατάς το 2008. Είχε συλληφθεί στην Τουρκία το 1999 για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Αφού εξέτισε την ποινή του, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, αλλά σύντομα εξαφανίστηκε και έκτοτε κατηγορείται ότι διοικεί την οργάνωση από την Ελλάδα. Μαζί με τον Χασάν Μπιμπέρ και τον Μεχμέτ Γιαϊλά κατηγορούνται για την επίθεση με ρουκέτα στα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν, τον Μάρτιο του 2013.

Σημειώνεται ότι ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε ότι η σύλληψή τους ήταν προϊόν συνεργασίας των ελληνικών, τουρκικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. 

Ads

«Η δίωξη τους είναι απόρροια της δράσης τους απέναντι στο απελεύθερο και αντιδημοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας. Η δίωξη αυτή και οι συλλήψεις στην Κρήτη σχετίζονται με μια ριζική αναδιάταξη των σχέσεων μας με την Τουρκία. Υπάρχουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε χρόνο που ο ένας κατηγορούμενος ήταν εννέα ετών και ο άλλος 10 ετών», δήλωσε η συνήγορός τους Αλέκα Ζορμπαλά.