«Τα σχολεία αυτοσχεδίασαν ελλείψει νομικού πλαισίου ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί εξαντλήθηκαν» λέει στο tvxs ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θωμάς Τσούχλος με αφορμή το μπάχαλο που δημιούργησε στα σχολεία η μη λειτουργία της πλατφόρμας απ’όπου αντλούνται τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων στα λύκεια.

Ads

Η πλατφόρμα έπεσε το πρωί της Δευτέρας με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν καν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν την κλήρωση των θεμάτων, είτε να μην τους επιτρέπει η Τράπεζα να μπουν αλλά μετά να δίνει το μήνυμα ότι η κλήρωση έγινε, είτε να βγαίνουν τα θέματα με προβληματική διατύπωση και ατελή.

Διαβάστε: Έπεσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων – Απίστευτη ταλαιπωρία στα σχολεία

«Οι εξετάσεις αναβλήθηκαν σε έναν ικανό αριθμό σχολείων για τις τάξεις Α και Β λυκείου.  Πήραν την πρωτοβουλία κάποια τα σχολεία να πουν στα παιδιά να έρθουν να δώσουν εξετάσεις είτε σε δέκα μέρες, είτε μετά το τέλος των ενδοσχολικών εξετάσεων. Αυτοσχεδίασαν δηλαδή, καθώς εκτός από το ότι δεν υπήρχε plan B, δεν έχουμε καν νομικό πλαίσιο που να μας λέει τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Οπότε και ο αυτοσχεδιασμός των σχολείων είναι νομικά έωλη λύση. Δεν είχαν σκεφτεί οι φωστήρες του ΙΕΠ ότι πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση αν συμβεί το παραμικρό» λέει ο Θ. Τσούχλος στο tvxs.

Ads

Ο πρόεδρος προσθέτει πως «οι εκπαιδευτικοί εξαντλήθηκαν καθώς ήταν από τις 6-7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στα σχολεία, το ίδιο και οι μαθητές».

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει, απαντά:

«Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Δεν ζούμε στην εποχή των ανεύθυνων αρχόντων. Και η ευθύνη είναι του Υπουργείου Παιδείας. Αν είχαν δεχτεί την πρόταση της ΟΛΜΕ να επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί τα θέματα της τράπεζας ανάλογα με το κάθε τμήμα, δεν θα είχε συμβεί όλο αυτό. Η κ. Κεραμέως μπορεί να μην είναι σήμερα στο υπουργείο, όμως πολιτικές Κεραμέως εφαρμόζονται ακόμα, το ίδιο σύστημα διοικεί. Εμείς έχουμε δηλώσει την αντίθεση μας στην τράπεζα θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών. Είδαμε τα αποτελέσματα».

Διαβάστε: Τράπεζα Θεμάτων: Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας – Τι θα γίνει με τις εξετάσεις

Η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί το Υπουργείο ότι «προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί» και ζητά για ακόμα μια φορά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, επισημαίνοντας ότι αν κάτι παρόμοιο συμβεί στις Πανελλήνιες οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο δραματικές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».