Μόλις 85 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρας μας αυτή την περίοδο, τη Θεσσαλονίκη, η πόλη των Σερρών δοκιμάζεται κι αυτή από τον νέο κορονοϊό (43 κρούσματα χτες Τρίτη) αλλά κυρίως από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της, εξαιτίας της επικίνδυνης αμέλειας της κυβέρνησης.

Ads

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών περιγράφει στο tvxs.gr την απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού, με χθεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση μετατροπή του Νοσοκομείου Σερρών σε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 με τις αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού, την ώρα που για έναν νομό 180.000 κατοίκων υπάρχουν μόλις έξι ασθενοφόρα παλαιάς τεχνολογίας, επιφορτισμένα με διακομιδές πολλών ωρών η καθεμία.

«Το πρωί της Τετάρτης (11/11) η εφημερία του νοσοκομείου ξεκίνησε με κατειλημμένες 105 κλίνες Covid-19 από τις 111. Εκτάκτως προστέθηκαν άλλες 16 κλίνες, περιορίζοντας ωστόσο ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα του Νοσοκομείου Σερρών να δεχτεί περιστατικά με άλλα νοσήματα», τονίζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

Όπως μας μεταφέρει ο κ. Παπαμιχάλης, οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία στις έξι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου τα έξι αυτά κρεβάτια να αξιοποιηθούν για βαριά περιστατικά Covid-19. «Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο έχει γενική πληρότητα 70% αλλά αν τα κρούσματα Covid-19 συνεχίσουν να ανεβαίνουν με αυτό τον ρυθμό, σύντομα θα φτάσουμε να γίνουμε μονοθεματικό νοσοκομείο. Και για ένα μεγάλο νομό όπως οι Σέρρες, αυτό δεν είναι το καλύτερο σενάριο», σημειώνει ο γιατρός που τονίζει πως όλες οι μετακινήσεις και μετατροπές γίνονται «στο πόδι»: «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, το νοσοκομείο απλά κάνει ό, τι μπορεί για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις εντελώς επείγουσες ανάγκες».

Ads

Χαρακτηριστικό της έλλειψης σχεδιασμού είναι το γεγονός πως όσοι προσέρχονται με συμπτώματα, καλούνται να περιμένουν στην αυλή μέχρι να εισέλθουν στο σχετικό κουτί εξέτασης. «Τώρα που ο καιρός έχει αγριέψει, είναι πραγματικά άσχημο για ταλαιπωρημένους ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι, να περιμένουν έξω στο κρύο» σημειώνει ο κ. Παπαμιχάλης στο tvxs.gr.

Μετατροπή του νοσοκομείου σε «αναφοράς» και προσλήψεις ζητούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σερρών με ανακοίνωσή τους ζητούν να τεθεί το Νοσοκομείο Σερρών σε καθεστώς λειτουργίας ως Νοσοκομείου Αναφοράς Covid-19 και να προσληφθούν άμεσα εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των πολλαπλών κενών οργανικών θέσεων, αλλά και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών.

«Τούτη την ώρα οφείλουμε η υπεράσπιση της Ανθρώπινης Ζωής να μας βρει με έργα και όχι με υποσχέσεις! Ο Covid-19 είναι πάνω από τις δυνάμεις μας αλλά μέσα στις δυνατότητές μας, εάν λειτουργήσουμε βάσει Σχεδίου, μπροστά από τον ιό και όχι ακολουθώντας τον», τονίζει μεταξύ άλλων η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σερρών «Ο Άγιος Λουκάς».

Πιο αναλυτικά, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σερρών «Ο Άγιος Λουκάς» ζητά:

  • Να τεθεί σε λειτουργία το Νοσοκομείο μας ως Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19 από την στιγμή που νοσηλεύουμε και ασθενείς από τον γειτονικό νομό της Δράμας ή όποια άλλη δομή μπορεί να απομονωθεί και να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία τακτικών Ιατρείων και να μην υπάρχει αναβολή χειρουργείων, διαγνωστικών εξετάσεων κ.τ.λ, οι οποίες ήταν χιλιάδες στο πρώτο κύμα της Πανδημίας σε βάρος της υγείας των πολιτών
  • Άμεση, έστω και τώρα, πρόσληψη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των Κενών Οργανικών Θέσεων, αλλά και για τις αυξημένες τρέχουσες ανάγκες
  • Ανάπτυξη και άλλων κρεβατιών στη ΜΕΘ και στελέχωση με νέες προσλήψεις
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού από τους επικουρικούς πίνακες
  • Επίταξη αποκλειστικών νοσηλευτών
  • Επίταξη κλινών και Κλινικών του Ιδιωτικού Τομέα ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν
  • Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων
  • Ένταξη ΤΩΡΑ όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  • Πύκνωση των δρομολογίων προς το Νοσοκομείο των ΜΜΜ ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και οι πολίτες-χρήστες υγείας.

Άμεση ανάγκη ασθενοφόρων για το τοπικό ΕΚΑΒ

Εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων και της υπερφόρτωσης του νοσοκομείου των Σερρών, διατάσσονται διακομιδές ασθενών προς άλλα νοσοκομεία, αυτά της Καβάλας και της Δράμας, αλλά και ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Σε έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της χώρας (σχεδόν 4 χιλιάδες τ.χλμ) και με πληθυσμό 180 χιλ. κατοίκων, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ υπογραμμίζουν την ανάγκη για προμήθεια ασθενοφόρων.

Όπως λένε στο tvxs.gr, υπάρχουν τρία ασθενοφόρα για την πόλη των Σερρών και τρία ακόμα για τα 200 και πλέον χωριά, όλα τους παλιάς τεχνολογίας. «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μετά από κάθε διακομιδή πρέπει να γίνει απολύμανση και να μείνει ανοιχτό το ασθενοφόρο για μία ώρα. Όλα τα όμορα νοσοκομεία είναι σε απόσταση τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων. Καταλαβαίνετε ότι η μέση διάρκεια κάθε διακομιδής φτάνει τις 4 ώρες», σημειώνουν.