Κομφούζιο έχει προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η εφαρμογή, ή ακριβέστερα η κατά περίπτωση και περίπου εφαρμογή, των κυρώσεων κατά των υγειονομικών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά της covid-19, σε μια συγκυρία κατά την οποία το ΕΣΥ καλείται εκ νέου και μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας «στα κόκκινα» να σηκώσει το βάρος της νέας έξαρσης της πανδημίας στη χώρα.
Η κυβέρνηση έχει πετάξει το μπαλάκι της εφαρμογής του νόμου στις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα ορισμένοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να έχουν ήδη «πάει σπίτι τους» και άλλοι να εργάζονται κανονικά.
Το απόγευμα της Τετάρτης πηγές του υπουργείου Υγείας διέρρευσαν ότι είχαν ήδη επιδοθεί περί τις 6.000 πράξεις αναστολής εργασίας σε νοσοκομεία και άλλες 1.500 στην Πρωτοβάθμια φροντίδα. Η ΠΟΕΔΗΝ υπολογίζει τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς σε περίπου 10.000, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από την εκτίμηση της περασμένης εβδομάδας, μιας και αρκετοί φαίνεται να πείστηκαν την τελευταία στιγμή. Ακόμα και αυτός ο αριθμός ωστόσο είναι ικανός, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου αναπλήρωσης των κενών που θα δημιουργηθούν μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, όμως τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όχι μόνο για το μέλλον των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους αλλά και του ίδιου του ΕΣΥ. Μιλώντας στο tvxs.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω γιατί εργαλειοποιεί το θέμα του εμβολιασμού προκειμένου να περάσει ευκολότερα την ατζέντα της στον κλάδο της Υγείας.
«Το μπαλάκι» στις διοικήσεις των νοσοκομείων
Παρά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι μέσω των πληροφοριακών συστημάτων η κυβέρνηση μπορεί κεντρικά να ελέγξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να προχωρήσει στις αναστολές ανεμβολίαστων από 1η Σεπτεμβρίου, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 27ης Αυγούστου, είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων και λοιπών δομών υγείας που υποχρεώνονται να καταρτίσουν λίστες φυσικών προσώπων υπόχρεων εμβολιασμού. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιλέγει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μεταβιβάσει την ευθύνη χαμηλότερα, ενδεχομένως για να αποφύγει τον «σκόπελο» τυχόν ενστάσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Συνέπεια αυτής της επιλογής, έως ότου καταρτιστούν οι λίστες διαφαίνεται μια κρίσιμη χρονική περίοδος… χάους.
Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, από τα νοσοκομεία της χώρας. Σε κάποια οι διοικήσεις εμφανίστηκαν «σαν έτοιμες από καιρό», σε άλλα τα φύλλα αναστολής καθηκόντων περιμένουν υπογεγραμμένα σε συρτάρια ενώ σε κάποια νοσοκομεία όλοι οι εργαζόμενοι εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους σήμερα Τετάρτη.
Πολύ δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών παραμένει ανεμβολίαστο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, στο νοσοκομείο της Δράμας στο οποίο επί συνόλου 640 εργαζομένων περισσότεροι από 120 είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι προσήλθαν το πρωί της Τετάρτης κανονικά στην εργασία τους.
Αντίθετα, στην άμεση εφαρμογή του νόμου πέρασε η διοίκηση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν ήδη επιδοθεί τα έγγραφα αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Παναγιώτη Τουχτίδη, ανεμβολίαστοι είναι περίπου μέχρι στιγμής 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους στο νοσοκομείο, ποσοστό γύρω στο 13%.
Η διαδικασία της επίδοσης των εγγράφων έχει επίσης ξεκινήσει ήδη στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας «Παπανικολάου» και «Άγιος Δημήτριος». Στο «ΑΧΕΠΑ» η διοίκηση εφάρμοσε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που δεν προβλέπεται στην ΚΥΑ, δίνοντας ειδικό ειδικό πορτοκάλι καρτελάκι στους εμβολιασμένους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αφήνοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τους ανεμβολίαστους εκτός. Στη συνέχεια τους επετράπη κανονικά η είσοδος μέσα στο κτήριο, χωρίς ωστόσο να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Στην εργασία τους παραμένουν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης οι περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Χρήστο Τζελέπη να λέει ότι «ήδη έχουμε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και αν γίνουν οι αναστολές τα προβλήματα, θα είναι ανυπέρβλητα». Δύο ημέρες «προσαρμογής» φαίνεται πως έδωσε στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και η διοίκηση του «ΑΧΕΠΑ», με τους εργαζόμενους εκεί να τονίζουν ότι δεν περισσεύει ούτε ένας. Έγγραφα αναστολής εργασίας δεν επιδόθηκαν την Τετάρτη ούτε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, είναι πιθανό από την Πέμπτη 2/9 να ξεκινήσει η επίδοση των εγγράφων αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σύμφωνα με το larissanet.gr, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε αναστολή τίθενται 162 εργαζόμενοι σε σύνολο 3.260, εκ των οποίων 17 γιατροί, 98 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό και 47 από το διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σε αναστολή τίθενται 93 εργαζόμενοι σε σύνολο 960 και πιο συγκεκριμένα 9 γιατροί, 50 νοσηλευτές και 34 υπαλλήλους διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού. Είναι σημαντικό ότι χθες Τρίτη εμβολιάστηκαν 24 εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Σοβαρό κίνδυνο για την σωστή λειτουργία των νοσοκομείων της Πάτρας βλέπει ως συνέπεια της εφαρμογής του νόμου για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς. «Θα δημιουργηθεί χαοτική κατάσταση και τεράστιο πρόβλημα αν λείψουν οι συνάδελφοι» είπε στο tvxs.gr o γιατρός που έκανε λόγο για περίπου 680 ανεμβολίαστους υγειονομικούς σε σύνολο σχεδόν 3.800, στα τρία νοσοκομεία της πόλης.
Στην Αττική το πρόβλημα είναι μικρότερο από την περιφέρεια, χάρις στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού αλλά και της καλύτερης στελέχωσης πολλών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα για δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι πληροφορίες θέλουν στον «Ευαγγελισμό» τους ανεμβολίαστους να είναι 120 σε σύνολο 3.500 εργαζομένων και στο «Λαϊκό» οι μη εμβολιασμένοι να είναι 87 σε σύνολο 1.450. Μικρό είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων και στην Κρήτη όπου στα επτά νοσοκομεία του νησιού οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 500, σε σύνολο 6.000, δηλαδή ένας στους δώδεκα.
Σφοδρές αντιδράσεις από τους υγειονομικούς
Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής των κυρώσεων κατά των μη εμβολιασμένων υγειονομικών. Για την Πέμπτη 2 του μήνα η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει νέα κινητοποίηση με στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.
Σχέδιο «ανάγκης» ή υλοποίησης της ατζέντας Μητσοτάκη για την υγεία;
Παρά το χρόνο προσαρμογής που φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση ακόμα και σε διοικήσεις λιγότερο πρόθυμες να συμπληρώσουν τις λίστες με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τις κυρώσεις. «Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα», δήλωσε ο υπουργός.
Αντίθετα στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε πιο συναινετική: «Ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και θα είμαστε καλά», είπε η κα. Γκάγκα που μέχρι πρότινος ήταν διευθύντρια στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Υπενθυμίζεται ότι ενώ το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι έχει ανακοινωθεί από τα μέσα του καλοκαιριού, ο σχεδιασμός του υπουργείου για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 27 Αυγούστου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει κάλυψη των κενών αφενός με μετακινήσεις προσωπικού εντός των δομών της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, αφετέρου με συγχώνευση τμημάτων και κλινικών. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και τη διενέργεια προσλήψεων ορισμένου χρόνου μέσω των ΥΠΕ, προκειμένου οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα.
Ανοιχτό ωστόσο έχει μείνει και το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ όπου κριθεί απαραίτητο η αναστολή λειτουργίας μικρότερων νοσοκομειακών δομών ώστε το προσωπικό να τεθεί στη διάθεση του κοντινότερου κεντρικού νοσοκομείου.
Ο σχεδιασμός λοιπόν για την κάλυψη των κενών από τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών φαίνεται να «συναντά» τη δεδηλωμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για περαιτέρω εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αλλά και την κατάργηση κάποιων περιφερειακών δομών υγείας.
Δ. Κατσίμπα: Επιτίθενται στην επαγγελματική ομάδα με ποσοστό εμβολιασμού 90%
Προσχηματική βρίσκει την επίκληση της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα. Μιλώντας στο tvxs.gr η γιατρός τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού στους γιατρούς αλλά και τους νοσηλευτές είναι της τάξης του 95 και 90% αντίστοιχα, άρα πολύ υψηλότερο από το επιδιωκόμενο στην υπόλοιπη κοινωνία, κι επομένως η επίθεση της κυβέρνησης στους υγειονομικούς δεν έχει στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακοιλήσει τις ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στους ανεμβολιαστους γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των νοσοκομείων. Ίσως θεωρεί πως ο κλάδος μας προσφέρεται για να αναπτυχθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός. Με αυτή την πολιτική ωστόσο καταλήγουν να συσπειρώνουν περαιτέρω όσους δεν εμβολιάζονται, υπονομεύοντας έτσι τον ίδιο τον εμβολιασμό», είπε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει πίσω το μέτρο των αναστολών υποχωρώντας στις αντιδράσεις των υγειονομικών, η κα. Κατσίμπα εμφανίστηκε σίγουρη πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, παραπέμποντας στο κυβερνητικό σχέδιο για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας. «Με πρόσχημα την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές σχεδιάζουν συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο τμημάτων, μεταφορά προσωπικού, κατάργηση οργανικών θέσεων και παράλληλα είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ. Εργαλειοποιώντας τον εμβολιασμό των υγειονομικών προχωρούν στο στόχο τους που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και ταυτόχρονα την αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ», σημείωσε η γιατρός και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία. Αν ενδιαφερόταν θα είχε κάνει κινήσεις για την έγκαιρη ενίσχυση του ΕΣΥ, θα είχε πάρει μέτρα στους χώρους που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης. Τους ενδιαφέρει μόνο να προχωρήσουν την ατζέντα τους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >