Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες. Σύμφωνα με το νόμο, ο φορέας επιβάλλει σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζονται από 8.000 έως 10.000 – το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ads

Κι ενώ οι αντιδράσεις των υγειονομικών κλιμακώνονται, πραγματοποιώντας και σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας άρχισε ήδη να επιδίδει τις πράξεις αναστολής εργασίας με δικαστικό κλητήρα, καθώς αρκετοί ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αρνούνται να τις παραλάβουν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Εντύπωση δε προκαλεί η καταγγελία του γιατρού Κώστα Καταραχιά, για δίωξη και στοχοποίησή του ως υγειονομικού υπαλλήλου, αφού παρά το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένος, η διοίκηση του νοσοκομείου Έλενα, στο οποίο διορίστηκε μόνιμος, του κοινοποίησε πράξη αναστολής. 

Όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί».

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Ads

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

image

image

Σφοδρές αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξήγγειλε και πραγματοποίησε σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ την Πέμπτη, θα γίνει στάση εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας για την Αττική, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για τη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκέντρωση έγινε στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό αλλά και στο Αττικόν, όπου σύμφωνα με τους εργαζόμενους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι 140, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Μυτιλήνη και η Σάμος.

«Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνουν ενδεικτικά στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Δεν θα επιτρέψουμε την αναστολή εργασίας κανενός υγεονομικού. Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση της δημόσιας υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε την κατάλυση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Επιπλέον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχουν εκφράσει όλο το τελευταίο διάστημα έντονες ανησυχίες πως η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δυσχερής εάν λείπει -λόγω αναστολής- σημαντικό μέρος του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν, όλο το βάρος θα πέσει στους εμβολιασμένους υγειονομικούς, οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι σωματικά και ψυχολογικά και μάλιστα έχουν ανασταλεί οι άδειές τους.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν.

Θεσσαλονίκη: Με καρτελάκια οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί στο ΑΧΕΠΑ

Με ειδικό πορτοκάλι καρτελάκι εισέρχονται το πρωί οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ξεχωρίζοντας με αυτό τον τρόπο από τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους, που υποχρεούνται από σήμερα σε αναστολή εργασίας.

Στο ΑΧΕΠΑ, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι επιχείρησαν να εισέλθουν από την πύλη του νοσοκομείου και ενώ τους απαγορεύτηκε στην αρχή, εν συνεχεία τους επετράπη κανονικά η είσοδος μέσα στο κτήριο, χωρίς ωστόσο να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζόμενων και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «σήμερα βλέπετε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με συναδέλφους που ήταν στην πρώτη γραμμή να μην τους αφήνουν να μπουν μέσα επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Εμείς ως υγειονομικό κίνημα είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποχρεωτικότητα, δεν μπορούμε να δεχτούμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους».

Από την άλλη, κανονικά στη δουλειά τους προσήλθαν σήμερα το πρωί ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Πέτρο Κετικίδη, το τμήμα προσωπικού ενημέρωσε ότι «δεν βγαίνουν οι βάρδιες και χρειαζόμαστε άτομα».

«Δεν υπάρχει αναστολή, στα προγράμματα εμφανίζονται τα ονόματα των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Ο Διοικητής μας είπε ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμενοι δεν θα δουλέψουν, θα πάρουν ένα χαρτί από το τμήμα προσωπικού, όμως ούτε αυτοί ξέρουν κάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γεννηματά».

Θάνος Πλεύρης: «Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί»

«Προφανώς και περιμένουμε αρρυθμίες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο OPEN. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, αφού οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν, θα βγουν σε αναστολή και θα προκύψουν κενά στα νοσοκομεία.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης φτάνοντας… το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην εφαρμοστεί ο νόμος

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ, ζητά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.

«Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε  όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ», σημειώνει ο κ. Ξανθός. Υποστηρίζει πως το κίνητρό της «δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση ‘εξιλαστήριων θυμάτων’ για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της ‘Επιχείρησης Ελευθερία’» και προσθέτει: «Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο ‘όφελος’ είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».