Κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου εστιατόρια και καφέ μπαρ, με τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, την ώρα που η βοήθεια από το κράτος φαντάζει εντελώς ανεπαρκής.

Ads

«Η εστίαση είναι ένα κλάδος που θα υποστεί το επόμενο διάστημα απρόβλεπτες συνέπειες σε επίπεδο και αριθμού επιχειρήσεων αλλά και θέσεων εργασίας» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, ενώ προσθέτει:

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι αρνητικά, όμως είναι πάρα πολύ λίγα για να συμβάλουν στην ανάταξη του κλάδου, ο οποίος είναι “στο κόκκινο”. Περιμέναμε κάποια ακόμη μέτρα να εξαγγελθούν σε σχέση και με το κλείσιμο του Δεκεμβρίου, αυτά όμως φαίνεται πως μετατίθενται για τον Γενάρη».

«Εμείς πάντως έχουμε θέσει τρία συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την καταβολή του 30% του κύκλου εργασιών, την επιδότηση του 100% του ασφαλιστικού κόστους αλλά και την μείωση κατά 40% για το επόμενο εξάμηνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανταπόκριση για αυτά τα ζητήματα, αλλά πάμε σε ανακοίνωση μήνα με το μήνα. Αυτά όμως δεν δίνουν καμια προοπτική στον κλάδο», τονίζει. 

Ads

Παράλληλα, σημειώνει πως «η εστίαση στοχοποιήθηκε ως κλάδος το τελευταίο διάστημα, παρότι δεν ενοχοποιείται για συρροή κρουσμάτων κοροναϊού. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν προέκυψε από καμιά μελέτη ή κανένα άλλο δεδομένο. Αποστασιοποιημένα λειτούργησε και σε επίπεδο διάταξης τραπεζιών στους χώρους εστίασης, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ακόμη και με κόστος για τις επιχειρήσεις».

Αναφορικά, με την «επόμενη μέρα» της εστίασης, ο κύριος Καββαθάς δεν δείχνει τόσο αισιόδοξος: «Έχω την αίσθηση ότι ακόμη και μετά την όποια άρση της αναστολής λειτουργίας δεν θα μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να ανοίξουν. Όσο δε παρατείνεται το lockdown τόσο περισσότερο δυσκολεύει η θέση των επαγγελματιών του κλάδου. Ακόμη όμως και όσες ανοίξουν, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχουν βιωσιμότητα σε βάθος εξαμήνου».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το delivery και το takeaway, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλά εστιατόρια, εκφράζει την εκτίμηση  ότι «μπορούν να καλύψουν το 20-30% του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης, δεν είναι αρκετά όμως για την διατηρήσουν σε κατάσταση βιωσιμότητας.