Ενώπιον του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 31/1/2020 οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του «αμαρτωλού» ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Τσακοπιάκος, Γ. Παπαγεωργόπουλος, Κ. Νικολάου, Π. Σταθουλόπουλος, Γ. Τζανάκης, καθώς επίσης και οι Κ. Βαλεργάκης και Α. Κουμούση.

Ads

Κατηγορούνται για Υπεξαγωγή Εγγράφων από κοινού, καθώς μετά την κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει στα γραφεία του Ταμείου την περίοδο 30 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2018, διαπιστώθηκε ότι είχε «κάνει φτερά», σημαντικό μέρος του αρχείου, όπως και τα Βιβλία Πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ προηγούμενων ετών.

Το σκάνδαλο του ταμείου, το οποίο διαχειρίζονταν γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές, συσσώρευε για χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο από κανένα υπουργείο, ανέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που κλήθηκαν να το εξυγιάνουν, να δέχονται τα πυρά από τους διωκόμενους από τη δικαιοσύνη συνδικαλιστές. Με πύρινες ανακοινώσεις τότε, αλλά και με την εν λόγω κατάληψη, προσπάθησαν να εμποδίσουν την έρευνα, σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

Με την αλλαγή της σκυτάλης στην κυβέρνηση, οι ανακοινώσεις της ΠΟΕ – ΥΠΠΟ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ) η οποία ελέγχεται από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές, άλλαξαν χροιά. Τα δημοσιεύματα δε κάνουν λόγο για τις άριστες σχέσεις της νέας υπουργού με τους εν λόγω συνδικαλιστές. Δεν δίστασε μάλιστα να τοποθετήσει σε επιτροπή του Υπουργείου έναν από αυτούς, τον Γ. Τσακοπιάκο, ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία.

Ads

Ανάμεσα σε άλλα, η κυρία Μενδώνη διέταξε νέα ΕΔΕ για την εν λόγω υπόθεση. Στο δικαστήριο, την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν αναβολή. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης  ήταν οι εξής:

  • Η απουσία λόγω ασθενείας του 8ου από τους κατηγορούμενους, του Γ. Βλαντή, όπως και ενός από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
  • Η μη συμπερίληψη στην δικογραφία της νέας ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για την υπόθεση, σε αντικατάσταση της ήδη διενεργηθείσας.

«Στην παρατήρηση του Εισαγγελέα της Έδρας πως δεν μπορούν να επικαλούνται στοιχεία που εκ του νόμου είναι απόρρητα, οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν να πτοούνται. Συνέχισαν, λέγοντας πως θα «πιέσουν, ώστε ο κ. Φρισήρας να ολοκληρώσει την νέα ΕΔΕ μέχρι τον Μάιο για να μπορέσει να περιληφθεί στην δικογραφία και η δίκη να γίνει σύντομα«!

«Α, έτσι γίνονται οι ΕΔΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού; Τι εννοείτε θα τον πιέσετε;», αναρωτήθηκε έκπληκτος και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου…

Τι; Είναι σκανδαλώδες να γνωρίζουν οι κατηγορούμενοι απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία και έγγραφα; Άντε καλέ! Σιγά σιγά θα πείτε πως είναι και διαπλεκόμενοι με την πολιτική ηγεσία! » καταλήγει η ανακοίνωση.