«Ο νόμος για την ανώτατη παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι μη εφαρμογής του νόμου και να προτείνει βελτιώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανατραπεί το πλαίσιο του νόμου. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, σε δηλώσεις του στο Βήμα 99,5, σημείωσε ότι το επιχείρημα της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την εκλογή συμβουλίων έχει καταπέσει καθώς τα πανεπιστήμια ως τις 6 Μαρτίου είχαν ήδη λάβει το 25% της ετήσιας χρηματοδότησής τους. Επιπλέον, σε δηλώσεις του, στο Μega, απέρριψε τα περί αλλαγής του νόμου που του καταλογίζονται, χαρακτηρίζοντάς τα «προβοκατόρικα» και σημείωσε ότι στόχος του είναι η εφαρμογή του νόμου αλλά με διαφορετική τακτική.

Ads

 
«Ο νόμος για την ανώτατη παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, του ίδιου αλλά και του υπ. Παιδείας.
 
Δεδομένων των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που καταγράφονται ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι είναι σκόπιμο να εξεταστεί με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Εξήγησε, πως πρόταση του υπ. Παιδείας είναι η σύσταση μιας ομάδας εργασίας ώστε να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποιους ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και να κάνει προτάσεις για βελτιώσεις όχι προκειμένου να ανατραπεί το πλαίσιο του νόμου.
 
«Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να βελτιωθεί» τόνισε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε όλους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου ο νόμος για τα ΑΕΙ να εφαρμοστεί. Υποστήριξε τέλος, ότι αυτό θα γίνει αν υπάρξει διάλογος και συνεργασία κι όχι καχυποψία για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τη διαφοροποίηση θέσεων που διαπιστώθηκαν ανάμεσα στον νυν υπουργό Παιδείας, ο οποίος ζήτησε τροποποιήσεις στον νόμο για τα ΑΕΙ, και την Άννα Διαμαντοπούλου, που αντέδρασε καθώς επί υπουργίας της είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

«Δεν μπορείτε σε αυτό το θέμα να κάνετε τον διαιτητή. Πρέπει να πάρετε θέση. Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή της πρώην υπουργού Παιδείας, που ό,τι έπιασε στα χέρια της το κατέστρεψε, να θέλει σώνει και καλά την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, ενώ έγινε μπάχαλο το πανεπιστήμιο και να βάλει εναντίον του κ. Μπαμπινιώτη, που εσείς επιλέξατε υπουργό σας και λέει κάτι απλό: ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ads

Τα πανεπιστήμια είχαν ήδη λάβει το 25% της χρηματοδότησης

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε, στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι ο διάλογος που έχει αρχίσει με τους πρυτάνεις θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει στην πραγματική εφαρμογή του νόμου.
 
Ερωτηθείς εάν η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την υποχρέωση εκλογής συμβουλίων αποτελεί δικαίωση για τις μειοψηφίες που πολέμησαν την εφαρμογή του νόμου, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι έως τις 6 Μαρτίου έχει καταβληθεί το 25% της χρηματοδότησης.
 
«Δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί τίποτα· από τη στιγμή που έχει δοθεί το 25% έχει καταπέσει αυτό το επιχείρημα» σημείωσε. Τόνισε, δε, ότι έως τον Ιούνιο είναι αδύνατον να υπάρχουν τα συμβούλια, με όσα έχουν συμβεί έως τώρα. «Για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτήν την κατάσταση» υπογράμμισε.
 
Τόνισε επιπλέον, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και πως ο ίδιος τον εφαρμόζει με την τακτική που ακολουθεί. «Εγώ ανέλαβα αυτήν την κατάσταση και προσπαθώ να κάνω ένα διάλογο και να αποκαταστήσω την ηρεμία». «Μου ζήτησαν να βοηθήσω. Ήρθα να βοηθήσω. Ας με βοηθήσουν για να βοηθήσω» συμπλήρωσε.

«Προβοκατόρικα τα περί αλλαγής του νόμου»
 
Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, απέρριψε τα περί αλλαγής του νόμου για τα ΑΕΙ που του καταλογίζονται, χαρακτηρίζοντάς τα «προβοκατόρικα». «Δεν περνάω σε διαπραγμάτευση, δεν υποχωρώ βήμα… Διαφέρω στην τακτική», ξεκαθάρισε ο κ. Μπαμπινιώτης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
 
Επανέλαβε ότι ο νόμος για τα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί και τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει είναι ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης με μια προσωρινή διακοπή της απειλής για διακοπή της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων. «Με συνέχιση της απειλής δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε.
 
Άφησε παράλληλα και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εάν δεν έχει την απαραίτητη στήριξη, σημειώνοντας πως είναι μια έντιμη προειδοποίηση.
 
Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι «ένας νόμος πρώτα εφαρμόζεται και μετά αξιολογείται». Επισήμανε πάντως ότι ο κ. Μπαμπινιώτης πήρε μια πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι υπάρχει πρόθεση οπισθοδρόμησης και αναστολής του νόμου.
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου, ενώ άφησε εμμέσως αιχμές κατά του κ. Μπαμπινιώτη, λέγοντας: «Δε δέχομαι ότι ξαφνικά ήρθαν οι Μεσσίες για να λύσουν όλα τα προβλήματα στην Παιδεία. Τόσο εγώ όσο και η κ. Διαμαντοπούλου είχαμε κάνει πολύ σοβαρή δουλειά».
 
«Τον Μπαμπινιώτη τον κάψαμε. Τώρα είναι μετέωρος και τραυματισμένος», σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί» σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «άρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει δεκτή».