Μακριά φαίνεται πως παραμένει το «τείχος ανοσίας» το οποίο είχε δεσμευτεί να χτίσει η κυβέρνηση εντός του Ιουνίου μέσω της «Επιχείρησης Ελευθερία», καθώς οι εμβολιασμοί φαίνεται πως δεν προχωρούν με τόσο γοργούς ρυθμούς. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία σταθερά εδώ και δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο, γίνονται λιγότεροι από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Πρακτικά, σύμφωνα με τους ειδικόυς, κάτι τέτοιο σημαίνει πως αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός μέχρι το τέλος του μήνα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για 50% εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση και πλήρως εμβολιασμένων σε ποσοστό άνω του 25%. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια πτώση 10% με 15% στους καθημερινούς εμβολιασμούς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όταν έφτασαν μέχρι και τους 100.000 με 110.000. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα, βάσει της πλατφόρμας του «Our world in Data, παραμένει στις τελευταίες θεσεις της Ευρώπης σχετικά με το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού. 

«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια. Ο κ. Μανωλόπουλος. εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε. «Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.

Ads

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η αναβολή των προγραμματισμένων εμβολιασμών από 5 έως 9 Ιουνίου στη Σάμο, λόγω της μικρής συμμετοχής των πολιτών ιδιαίτερα για τα εμβόλια της AstraZeneca και της  Johnson & Johnson τα οποία έχουν συνδεθεί με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. Όπως επεσήμανε ο διοικητής του νοσοκομείου του νησιού, οι εμβολιαστικές γραμμές του Γ.Ν. Σάμου και του Κέντρου Υγείας Σάμου με το εμβόλιο της Pfizer έχουν υψηλή ζήτηση, όμως η πληρότητα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου με το AstraZeneca είναι πολύ χαμηλή. Λίγο περισσότερο αυξημένη είναι για τα εμβόλια της Johnson & Johnson.