Τα όργανα άρχισαν πολύ νωρίς με την διαμάχη Κυριάκου Μητσοτάκη- μεγαλοεπιχειρηματία για τη σύνθεση… του υπουργικού συμβουλίου, αλλά το μήνυμα του Ντίξον είναι ακόμη ισχυρότερο. Γνωστός από τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο Χιούγκο Ντίξον, αναλυτής του πρακτορείου Reuters, είναι θαυμαστής του σημερινού πρωθυπουργού: «Η τόλμη του Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν ενάρετο κύκλο», «ανέλυε» λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Ads

Την επομένη των εκλογών, ακόμη δεν είχε προλάβει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, ο κ. Ντίξον επανήλθε με μια ανάλυση στην «Καθημερινή» που ξεκινά με την παρακάτω σοκαριστική πρόταση: «Η άμεση προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το που αναλάβει την πρωθυπουργία θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά στην κυβέρνησή του». Μετά την καταμέτρηση των προβλημάτων της χώρας ο αναλυτής του Reuters, τονίζει ότι «μέρος της λύσης θα είναι η επιλογή έντιμων υπουργών που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αλλά ο Μητσοτάκης πρέπει να ενισχύσει αυτό το μήνυμα ξεκαθαρίζοντας σε κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου ότι το παραμικρό ολίσθημα θα οδηγεί σε αποπομπή».

Μάλιστα, επειδή δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη εκτίμηση στην ηθική ακεραιότητα της παράταξης, δίνει και συγκεκριμένες οδηγίες: «Το μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο σαφές με έναν σύγχρονο κώδικα συμπεριφοράς που θα πρέπει κάθε υπουργός να υπογράψει. Ο κώδικας θα πρέπει να καλύπτει θέματα οικονομικής διαφθοράς, ειλικρίνειας και μη επέμβασης στο δικαστικό σύστημα και σε άλλους ανεξάρτητους κρατικούς φορείς … Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει στη συνέχεια να διορίσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος αδιαμφισβήτητης ακεραιότητας ώστε να παρακολουθεί την εφαρμογή του κώδικα. Για οποιονδήποτε υπουργό υπάρχει υποψία ότι έχει υποπέσει σε παραπτώματα θα γίνεται έρευνα – και αν βρίσκεται ένοχος, θα πρέπει να παραιτείται. Αν δεν λάβει τέτοια μέτρα, ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να κατηγορηθεί για υποκρισία και να χάσει την υποστήριξη ».

Με 51 υπουργούς στο  «μικρό και ευέλικτο» σχήμα που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο «επόπτης ηθικής ακεραιότητας» αναμένεται να έχει πολλή δουλειά, αν φυσικά ο πρωθυπουργός ακολουθήσει τις οδηγίες του θαυμαστή του. Προς το παρόν, πάντως, φρόντισε να πάρει υπό τον έλεγχο του την δημόσια (ΕΡΤ – Αθηναϊκό Πρακτορείο) και μυστική πληροφόρηση (ΕΥΠ), προφανώς για να μην διαρρεύσει το οτιδήποτε που να ενοχλεί την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι  θα έχει τον πλήρη έλεγχο της πληροφόρησης. Μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει τόσα πολλά γραμμάτια να ξεπληρώσει, ώστε αργά ή γρήγορα οι «δανειστές» – άρχισαν ήδη από την πρώτη μέρα – θα του ζητήσουν τα ρέστα.

Ads

ΥΓ

Ερώτημα 1: όλοι αυτοί οι διαπρεπείς νομικοί, συνταγματολόγοι κλπ που επί ΣΥΡΙΖΑ δεν άφηναν τίποτα να πέσει κάτω, θα πάρουν θέση για την υπαγωγή της αρμοδιότητας της μεταναστευτικής πολιτικής και του σωφρονιστικού συστήματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντίθετα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρακτικές;
Ερώτημα 2: όλοι αυτοί οι διαπρεπείς νομικοί, συνταγματολόγοι, σχολιαστές κλπ που επέκριναν την τοποθέτηση της κ. Θάνου σε θέση άμισθης συμβούλου του Α. Τσίπρα, ενοχλήθηκαν καθόλου που ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε τον μέχρι πριν 8 μέρες αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου;