Δεν έγινε όσος θόρυβος θα αναλογούσε στην αποκάλυψη σε συνθήκες ελευθερίας στα ΜΜΕ, αλλά οι επιπτώσεις για τον ίδιο είναι ήδη πολύ συγκεκριμένες: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α Αθήνας και δεν θα οριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου.

Ads

Με το τέλος της πολιτικής του καριέρας θα πληρώσει, όπως όλα δείχνουν, τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ Fight Impunity που είχε ιδρύσει ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Α. Παντσέρι. Η αμοιβή του, που έγινε γνωστή  από δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, ανερχόταν στο ποσό των 5.000 ευρώ το μήνα!

Διαβάστε επίσης: Η La Stampa για Αβραμόπουλο και ΜΚΟ Παντσέρι: Αμοιβή 60.000 ευρώ για δύο συνέδρια και ένα άρθρο

Ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εξηγήσεις ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης και όχι ως προς το ηθικό:

Ads

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική”, είπε και απέδωσε σε “οργανωμένη προσπάθεια συγκεκριμένων media από την Ιταλία να διαστρεβλώσουν την εικόνα της καθ’ όλα νόμιμης συμμετοχής του στην ΜΚΟ” με “στόχο την υπονόμευση της υποψηφιότητας του για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον περσικό κόλπο”.

Το πιο ενδιαφέρον από όσα είπε είναι οι διευκρινίσεις για τον μισθό του: “Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο (τελικό ποσό: 3.750 ευρώ)”.

Πήρε, δηλαδή, 45.000 ευρώ σε έναν χρόνο (!!!) για καθήκοντα τα οποία δεν εξήγησε ποτέ, σε μια ΜΚΟ που, όπως φαίνεται, λειτουργούσε σαν “πλυντήριο” μαύρων χρημάτων.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επέμεινε στο επιχείρημα ότι είχε πάρει όλες τις αναγκαίες άδειες από την Κομισιόν, σαν να μην υπάρχει άλλο πρόβλημα πέρα από τους τύπους. Για την ουσία δεν είπε ούτε λέξη, παρά μόνο δείχνοντας τους άλλους συμμετέχοντες που είχαν πολιτικά αξιώματα.

Για τη ΝΔ ήταν μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη ότι μαθεύτηκε πως ένα δικό τους κορυφαίο στέλεχος συνεργαζόταν με τον Παντσέρι σε μια ύποπτη ΜΚΟ και από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υποβαθμίσουν το θέμα.

Κρύφτηκαν πίσω από την παραίτηση του Δ. Αβραμόπουλου και από τις εξηγήσεις που έδωσε για να μην αγγίξει το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όμως, οι συζητήσεις είναι ζωηρές.

Τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τις Χώρες του Κόλπου διεκδικούν επίσης ο Κύπριος πρώην επίτροπος Μάρκος Κυπριανού και δυο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ο Ιταλός Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Σλοβάκος Γιάν Κούμπις (που είναι και τέως απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη).