Συνεργασία με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος του διαδικτυακού διαλόγου, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ads

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ανέφερε το εξής: «Θέλουμε μια συμπεριληπτική ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και χρειάζεται επίσης να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση στη δημόσια σφαίρα. Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα. Έχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου. Γιατί, δυστυχώς, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπαίνουν τα social media και το διαδίκτυο. Μετά το νέο ποινικό κώδικα για «ψευδείς ειδήσεις» που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, έχει αναφερθεί αρκετές φορές σχετικά.

Ενδεικτικά, μιλώντας στο στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε: «Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του θυμού και της δυσπιστίας εκ μέρους των πολιτών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε τον δυναμισμό των ανοικτών μας οικονομιών. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι λιγότερο διαβρωτικά».

Ads

Τον Μάρτιο του 2021 μιλώντας στη Βουλή είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας».