Έκκληση προς την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, απεύθυναν την Πέμπτη, με γραπτή ανακοίνωσή τους, οι «Πράσινοι – Αλληλεγγύη».

Ads

Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι «το δικαίωμα στη μόρφωση των κρατουμένων είναι θεμελιώδες κι αναφαίρετο και απαιτείται ο πλήρης σεβασμός του από τις αρμόδιες αρχές». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί βασική συνιστώσα της πρόνοιας για κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Πολύ περισσότερο που αφορά σε άτομα μιας γενιάς που φορτώθηκε πολλά χρέη και βάρη, χωρίς να ευθύνεται για αυτά».

Οι «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και υπογραμμίζουν: «Δεν ήταν μόνο ο Νίκος Ρωμανός που είδε με τρόμο τον φίλο του, δίπλα του, να ξεψυχάει από την σφαίρα ενός ανθρώπου που υποτίθεται ότι ήταν φρουρός της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και πολλοί συνομήλικοι του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του παιδιού που αποτελεί σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς πια».

«Ο ηθικός αυτουργός για την στροφή κάποιων νέων στη βία και την τρομοκρατία είμαστε όλοι, κυρίως βέβαια αυτοί που κυριάρχησαν στην πολιτική, στις θέσεις ‘ευθύνης’, στα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς ευθύνονται, ευθυνόμαστε, γιατί αφήσαμε στην πραγματικότητα αυτή τη γενιά μόνη της, σοκαρισμένη από την εν ψυχρώ δολοφονία και με ενισχυμένη την αποστροφή της για το ‘σύστημα’, την αδικία που κυριαρχεί, τις ανισότητες, με εμπεδωμένη πια – και ενισχυμένη από όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα – την αίσθηση ότι ‘δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους’. Αντί να υπάρξει πολύπλευρη υποστήριξη σε αυτή την γενιά, ιδιαίτερα σε άτομα όπως ο Νίκος Ρωμανός που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, η πολιτεία, η υπεύθυνη υποτίθεται πολιτεία, συνεχίζει να διαπράττει ακόμα και σήμερα εγκληματικά λάθη», προστίθεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των «Πρασίνων – Αλληλεγγύη».

Ads

Και καταλήγει η σχετική ανακοίνωση: «Οι ‘ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη’ ζητάμε – μαζί με την άμεση άρση των απαγορεύσεων εκπαιδευτικής άδειας για το Νίκο Ρωμανό και άλλους νεαρούς κρατούμενους – την συνολική επανεξέταση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές και του σωφρονιστικού συστήματος ώστε να λειτουργεί αυτό στην κατεύθυνση της επανένταξης στην κοινωνία».