H έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα αναμένεται στο σημερινό Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στη σκιά των κρίσιμων εξελίξεων στην ευρωζώνη κι ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ είναι πιο ορατός από ποτέ. Προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος εμαφνίστηκε βέβαιος πως η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Το απόγευμα της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε πως η εκταμίευση της 6ης δόσης φαίνεται πλεόν εξασφαλισμένη. Αρκετές χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών και η Κομισιόν. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, υποστήριξε ότι αναμένει από τους υπουργούς της ευρωζώνης να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της βιωσιμότητα.

Ads

 
«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, o Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας διαθέτει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει.
 
Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε αυτή την «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, «για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».
 
Χθες, Δευτέρα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τονίσει πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ερωτηθείς σχετικά, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν απάντησε ότι αναμένει από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην τεχνική βοήθεια που δίνεται στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσει την απορροφητικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ads

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε ερώτηση για το αν οι επιστολές που έλαβε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο κ. Αλταφάζ απάντησε πως τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, προτού συνομιλήσει με τους εταίρους του στο Eurogroup.
 
Αισιόδοξος για την αποδέσμευση της δόσης εμφανίστηκε σε ομιλία του την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως ανέφερε, «όλες οι ενδείξεις είναι καλές» για μια θετική αξιολόγηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τα κόμματα που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση.
 
Σημειώνεται πως η  συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποιείται την ώρα που οι αγορές ομολόγων πιέζουν ασφυκτικά αυξάνοντας το κόστος δανεισμού ακόμη και για χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, οργιάζουν οι φήμες για σκέψεις της Ισπανίας να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια και για συμφωνία Ιταλίας-ΔΝΤ για παροχή δανείου να οργιάζουν και οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβαθμίσεις.

Επιστολές Παπανδρέου σε ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ

Μετά τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, στις οποίες εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε δύο επιστολές, η πρώτη προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η δεύτερη προς τους ηγέτες των 26 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνει τη δέσμευση του κόμματός του για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας και της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, κλείνοντας ουσιαστικά των κύκλο των δεσμεύσεων που ζητά η ευρωζώνη από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας. Επιπλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται σε μια πρωτοφανή κρίση στην ευρωζώνη που απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες και επικρίνει την ΕΕ για την βραδύτητα στην προσπάθεια εποπτείας και αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.