Παρά τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοινού κέντρου νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων, φαίνεται πως οι αρχές δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει «ότι από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών στην ΕΥΠ, βρέθηκε ότι από τις 116 περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων, στις 28 από αυτές υπήρξαν κατά διαστήματα και νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ».
Το ποσοστό αυτό, κατά το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ανέρχεται σε 24%, το οποίο είναι σημαντικό. Όμως σε σχέση με τις 15.304 νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποίησε η ΕΥΠ από το 2020 ως το 2023 το ποσοστό πέφτει στο 1%, κάτι που εκτιμάται από τους πραγματογνώμονες ως εξαιρετικά χαμηλό για να στηρίξει όσα έχουν καταγγελθεί για παράλληλες παρακολουθήσεις με Predator και από την ΕΥΠ».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Inside Story που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, από τους 87 στόχους του Predator, για τους 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι «πραγματογνώμονες που διόρισε με μεγάλη καθυστέρηση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, όταν είδαν όλα τα παραπάνω στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για συμπτώσεις και πως οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης, δηλαδή το Predator και η νομότυπη άρση απορρήτου, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους».
Σκάνδαλο υποκλοπών: Τι κατέθεσαν Κοντολέων, Βλάχου, Δημητριάδης, Λαβράνος, Μπίτζιος
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις καταθέσεις τους, στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, αρνούνται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση των εν λόγω υπηρεσιών με τη χρήση του παράνομου λογισμικού. Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, έχει καταθέσει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ούτε αγόρασε ούτε ενοικίασε ούτε έκανε χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Ρredator.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται στην κατάθεσή της και η τότε εισαγγελέας αρμόδια για θέματα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, η οποία επίσης επισημαίνει ότι δεν υπήρχε μηχανισμός παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator ή άλλου παράνομου λογισμικού στην ΕΥΠ, ενώ αποκλείει τη συμμετοχή κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα από την ΕΥΠ στις υποκλοπές και τονίζει ότι δεν υπέπεσε ποτέ ανάλογη πληροφορία στην αντίληψή της.
Ο τότε γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης επίσης αρνείται κάθε εμπλοκή του ιδίου και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις παράνομες παρακολουθήσεις, ενώ επισημαίνει ότι ουδέποτε τον ενημέρωσε ο διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου, ούτε για την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για το ποια πρόσωπα αφορούσαν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης. Τέλος, αναφέρει πως η ΕΥΠ αλλά και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία (ΔΑΕΒ – Αντιτρομοκρατική, ΔΙΔΑΠ κ.λπ.) ουδέποτε προμηθεύτηκε οποιοδήποτε παράνομο λογισμικό τύπου Predator.
Επιπλέον, ο Ιωάννης Λαβράνος, η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν αλλά και ο Φέλιξ Μπίτζιος, σύμφωνα με την «Καθημερινή», αρνούνται κάθε ανάμειξη και κάθε ποινική εμπλοκή στην υπόθεση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >