Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει απώλειες γύρω στις δέκα μονάδες, πάνω – κάτω, σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό του (που προσέγγισε το 32%).

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν υπόψιν τους στην Κουμουνδούρου, το 50% όσων έφυγαν ανήκουν στην ομάδα «δεν ξέρω – δεν απαντώ» και, δυνητικά, μπορούν να επιστρέψουν δεδομένου ότι δεν έχουν καταφύγει σε άλλο κόμμα. Οπως εξηγεί δημοσκόπος, «είναι οι λεγόμενοι ντροπαλοί ΣΥΡΙΖΑίοι, παλιοί ΠΑΣΟΚοι περισσότεροι, που δεν απαντούν τηλεφωνικά στις μετρήσεις ούτε διαφημίζουν την πρόθεση ψήφου τους αλλά όταν φτάσουν στην κάλπη υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ».

Το υπόλοιπο 50% είναι μοιρασμένο και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Δηλαδή, το 1/4 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου 2019 έχει στραφεί στη ΝΔ και πολύ λιγότερο στο ΚΙΝΑΛ, ενώ το άλλο 25% κοιτάζει προς το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,53% και τον ψήφισαν 1.781.174 πολίτες, έναντι 1.926.526 που τον είχαν επιλέξει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ads

Οι 145.000 που έφυγαν στη διάρκεια της πενταετίας θεωρούνται οριστικά χαμένοι ή τουλάχιστον θεωρείται δύσκολο να επαναπροσεγγιστούν δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετακινήθηκαν απευθείας στην ΝΔ και είναι αναμενόμενο να υπερασπιστούν την επιλογή τους για αρκετά χρόνια – αν όχι τη στήριξη διαφορετικού κόμματος, οπωσδήποτε την εγκατάλειψη του προηγούμενου.

Αυτό που ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πού πρέπει να απευθυνθούν. «Παντού» είναι η εύκολη απάντηση: Και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά και στην αποχή και σε όσους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές. Αλλά η πιο ρεαλιστική ανάγνωση των μετρήσεων δείχνει προς το κέντρο.

Γιατί:

  • Σύμφωνα με πολιτικούς επιστήμονες και επαγγελματίες αναλυτές δημοσκοπήσεων υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 5%+ που σταθερά μετακινείται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και καθορίζει την εκλογική νίκη. Αυτό είναι το κρίσιμο κοινό που έχει αναφορά στο κέντρο και βγάζει κυβέρνηση.
  • Οι πολίτες που απέχουν από τις εκλογές εντάσσονται συνήθως στην πιο αποπολιτικοποιημένη κοινωνική σφαίρα, απωθούνται από την πόλωση που εντείνεται προεκλογικά και είναι δύσκολο να γοητευθούν από τα σκληρά μηνύματα του δικομματισμού. Όπως εξηγεί δημοσκόπος, «αυτοί μπαίνουν στο βαγόνι αφού ξεκινήσει το τρένο και δεν είναι εύκολο να τους ιχνηλατήσει από πριν ένα κόμμα. Επομένως δεν είναι προσπελάσιμο target group». 
  • Οι νέοι ψηφοφόροι, μέχρι τώρα τουλάχιστον, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της οικογένειας, άλλοτε καταφεύγουν σε αντισυστημικές επιλογές και συχνά δεν πηγαίνουν στην κάλπη. Είναι, δηλαδή, επίσης ένα δύσκολο κοινό, το οποίο πάντως θεωρείται προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη ΝΔ. 
  • Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά αποτελούν κατά κανόνα κινήσεις δηλωτικές οργής και για το λόγο αυτό πρόκειται για ψηφοφόρους που είναι δύσκολο να επαναπατριστούν.

Το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων είναι κάτι που ιστορικά έχει αποδειχθεί πολλές φορές: Όσο υπάρχει καθαρός δικομματισμός, οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, παρόλο που ο δικομματισμός θεωρείται από πολιτικούς επιστήμονες καχεκτικός, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και της εξακομματικής Βουλής.