Στον Καναδά, στο περιθώριο της συνάντησης των G7, «παίχτηκε» η επόμενη φάση των συνομιλιών για το πώς θα καθοριστούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα ως προς το χρέος και τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ads

Οι Ντομπρόβκσις από την Κομισιόν, Ντράγκι και Κερέ από την ΕΚΤ, Ρέγκλινγκ από τον ESM, Σεντένο ως πρόεδρος του Eurogroup, Λαγκάρντ από το ΔΝΤ και βεβαίως οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ξεκίνησαν τη συζήτηση το πρωί του Σαββάτου, όμως δεν προχώρησαν πολύ.

Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης, τα οποία επικαλείται το Euro2day.gr και που έχουν άριστη γνώση των συζητήσεων στον Καναδά, ανέφεραν ότι παρά τις θετικές δηλώσεις για πρόοδο, οι πάγιες διαφορές της Γερμανίας και του ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές του, καθώς και το πώς θα κληθεί να το χειριστεί η ευρωζώνη, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για εξελίξεις.

«Λίγο-πολύ επαναλήφθηκαν οι συζητήσεις που έγιναν στο Eurogroup του Μαΐου, και παρά το γεγονός ότι αναμέναμε η παρουσία της κ. Λαγκάρντ να βοηθήσει να προχωρήσουμε, η πρόοδος ήταν μικρή», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.

Ads

Πού «κολλάει» η συμφωνία

Κατά τους δύο αξιωματούχους, η Γερμανία παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στις αποφάσεις και τα βέτο της και παρά το γεγονός ότι έχει κουράσει τόσο την Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ, κανείς δεν φαίνεται να έχει τη δύναμη -προς το παρόν τουλάχιστον- να πιέσει το Βερολίνο. Συνεπώς:

– Η νούμερο ένα διαφωνία είναι ο αυτοματισμός στα μέτρα του χρέους και η ενεργοποίησή τους χωρίς πολιτική έγκριση από την ευρωζώνη. Και παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ υποχώρησε στην απαίτηση να είναι εμπροσθοβαρή τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και να είναι κλιμακωτά, το Βερολίνο αρνείται να δώσει τον αυτοματισμό που υποστηρίζει το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

– Αμφισβητείται, εμμέσως πλην σαφώς, το αναπτυξιακό σχέδιο ως προς το εάν αρκετά από τα μέτρα είναι ρεαλιστικά. Και αυτό υπό την λογική ότι πρέπει κανείς να αναλογιστεί το «παρελθόν» που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.

– Η Ευρωζώνη διαφωνεί με την ιδέα του ΔΝΤ να συμμετέχει ως ανεξάρτητος τεχνικός σύμβουλος και παρατηρητής, καθώς θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο των εκθέσεων προόδου και συστάσεων προς την Ελλάδα και βεβαίως να μην έχει το δικαίωμα το Ταμείο να βγάζει δικές του εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις προβλέψεις της ΕΕ.

Πηγή: Euro2day