Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Washington Group στον Καναδά.

Ads

Η παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ δεν άλλαξε τα δεδομένα και οι δύο πλευρές, Ταμείο και Ευρωπαίοι, δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν, όμως μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας ή έστω σημαντικής προόδου στον Καναδά οι πιθανότητες για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ως χρηματοδότης, ελαχιστοποιούνται.

Διαβάστε επίσης
Σεντένο: Το σχέδιο ελάφρυνσης χρέους, θα είναι αξιόπιστο 

Ads

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ.

Σύγκρουση Βερολίνου – ΔΝΤ

Το προηγούμενο διάστημα, το Ταμείο, μέσω του άτυπου «τελεσιγράφου» Τόμσεν, είχε διαμηνύσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους έως τη Δευτέρα τότε το ΔΝΤ δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει τη γραμμή των 1,6 δις ευρώ για τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα το οποίο λήγει τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση και με γνώση των σεναρίων που εξετάζονται η απόσταση που χωρίζει Γερμανία και Ταμείο είναι 50 δις: Η τελική απομείωση του ελληνικού χρέους με βάση τα μέτρα και το μοντέλο που ζητά το ΔΝΤ (επιμηκύνσεις δεκαετίας και εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης με αυτόματο μηχανισμό) φέρεται να φθάνει στα 100 δις ευρώ.

Στην άλλη όχθη, η Γερμανία εμφανίζεται να αποδέχεται επιμήκυνση δανείων από τρία έως το πολύ πέντε έτη και παράλληλα θέτει βέτο στον αυτοποιημένο μηχανισμό ζητώντας έγκριση του Eurogroup και του γερμανικού κοινοβουλίου κάθε φορά που θα εφαρμόζεται ένα πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης. Αυτό το μοντέλο – το οποίο έχει σαφή χαρακτήρα αιρεσιμότητας και  δεν προσεγγίζει τα 50 δισ. ευρώ – δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ. 

Εν ολίγοις, «οι γερμανοί θεωρούν ότι η συμφωνία που προτείνει το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβή και δεν την «αγοράζουν», λέει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Το ερώτημα ήταν – και παραμένει μέχρι τις οριστικές ανακοινώσεις – εάν θα υπάρξει οριστικό «διαζύγιο» Βερολίνου και ΔΝΤ, ή εντάσσονται στην τελευταία, και πιο σκληρή, παρτίδα του διαπραγματευτικού πόκερ πριν επέλθει ο μεγάλος συμβιβασμός.

Οι εξελίξεις στο Washington Group  αλλά και οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα φαίνονται να κλίνουν περισσότερο πλέον προς την πρώτη εκδοχή, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και ουδείς αποκλείει την ανατροπή και τον συμβιβασμό ακόμη και στο «και πέντε».