Έντονες αναταράξεις έχουν προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό τα δημοσιεύματα για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ads

Ας μην ξεχνάμε πως ήδη η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ τα «σενάρια» για τη συγκρότηση κυβέρνησης ιδιαίτερα με δεδομενο πως οι επικείμενες κάλπες θα στηθούν με απλή αναλογική, δίνουν και παίρνουν.

Όπως ήταν φυσικό, με τη δημοσιοποίηση της συνάντησης «σηκώθηκε σκόνη» με σενάρια επί σεναρίων για το περιεχόμενο της συζήτησης και διατυπώθηκαν ερωτήματα για το αν ήταν ενήμερος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης και αν το δείπνο είχε ως μενού τις μετεκλογικές συνεργασίες και την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μάλιστα, μερικά από τα δημοσιεύματα, που έβαλαν «φωτιά» στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό, μίλησαν μέχρι για συνάντηση στο σπίτι του κ. Παπανδρέου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη με θέμα τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ads

Ένα δε από τα δημοσιεύματα είχε «ανακαλύψει» και διάλογο μεταξύ των δυο ανδρών, σύμφωνα με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Θα σε προτείνω για πρωθυπουργό. Νομίζω ότι θα συμφωνήσει και ο Ανδρουλάκης».

Από τη μεριά του, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι η συνάντηση έγινε την 6η Δεκεμβρίου, στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο ενός κοινωνικού καλέσματος, με αρκετές άλλες παρουσίες και χωρίς να γίνει πολιτική συζήτηση.

Όλα τα παραπάνω πάντως -όπως είναι φυσικό- προκάλεσαν την αντίδραση του ίδιου το πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος με σημερινή ανάρτησή του επεσήμανε με νόημα «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, όσοι συνωμοτούν, κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν, δεν χρειάζεται να συνωμοτούν».

Η ανακοίνωση της ΝΔ και η αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ

Στην υπόθεση φρόντισε -για ευνόητους λόγους- να παρέμβει και η ΝΔ, η οποία επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση “κυβέρνησης των ηττημένων”».

«Ο κ. Παπανδρέου με την ανάρτησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση “κυβέρνησης των ηττημένων”. Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους- ξεχνώντας τα “Πινοσέτ” και “Ολανδρέου”-  ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου. Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι, σίγουρα, εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη ενόχληση αλλά και αμηχανία για το θόρυβο που προκλήθηκε. Μάλιστα, πηγές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποφεύγουν επιμελώς -ακόμη και μετά την ανακοίνωση της ΝΔ- να κάνουν κάποιο σχόλιο για το ζήτημα, καθώς περιορίστηκαν στο να επισημάνουν πως για το ζήτημα έχει κάνει δήλωση ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Καλή» η επικοινωνία Τσίπρα-Παπανδρέου, χωρίς «υπόγειες συμφωνίες» πίσω από την πλάτη Ανδρουλάκη

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του tvxs.gr, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκαν ως συνδαιτημόνες στο ίδιο τραπέζι. Εχουν καλή προσωπική σχέση και επικοινωνία χωρίς να υπάρχει κάποια υπόγεια συμφωνία ή κάποια ίντριγκα σε εξέλιξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει σαφώς αντιδεξιό στίγμα και δεν το κρύβει, ενώ δεν συγχωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του το 2010-2012 και δεν αποφεύγει την κριτική στον Αλ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του σέβεται τον Γ. Παπανδρέου παρά τις ιστορικές διαφωνίες τους και αναγνωρίζει ότι έχει γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει βάση το σενάριο ότι οι δυο τους, πίσω από την πλάτη του Ν. Ανδρουλάκη, κάτι “μαγειρεύουν” για μετά τις εκλογές, ότι οργανώνουν μια κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εάν οι εκλογικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.

Το προφανές είναι ότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στο φιλοκυβερνητικό σύστημα για οτιδήποτε δείχνει εγγύτητα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αυτό θα ενταθεί στο δρόμο προς τις εκλογές.