Με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα, κατατέθηκε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Ads

Το αρμόδιο κλιμάκιο που υπέβαλε το πόρισμα, αποτελούνταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλη της Επιτροπής: Βασίλη Κόκκαλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διονύση Καλαματιανό, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Παιδείας και Γιάννη Σαρακιώτη, συντονιστή ΕΠΕΚΕ.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κόκκαλης, «Καταθέσαμε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή, να συμπεριληφθεί στην δικογραφία και να αξιολογηθεί. Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή, ζητούμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή προκειμένου να πάνε στην δικαιοσύνη τον υπαίτιο. Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή και στον κύριο Τριαντόπουλο, ζητούμε την ποινική διερεύνηση και για όλους».

Για το έγκλημα των Τεμπών

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είπε με τη σειρά του, «Θεωρήσαμε ως απολύτως επιβεβλημένο να καταθέσουμε το πόρισμα, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά μείζονος σημασίας, έχει κοινωνικές διαστάσεις που δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε γιατί έχει να κάνει με τον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι λύσεις που προτείνουμε μπορούν να λύσουν χέρια ώστε να πάμε απευθείας στην δικαιοσύνη. Όποιος αρνείται τις πολιτικές και νομικές κινήσεις αυτές θεωρώ ότι υποκρύπτει ενοχές πολιτικών προσώπων» ανέφερε από την πλευρά του.

Ads

Στις δηλώσεις του ο Γιάννης Σαρακιώτης ανέφερε,«Βρεθήκαμε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να συμβάλουμε κι εμείς στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική δικαιοσύνη.  Η ελληνική κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν στραμμένα τα βλέμματα σε εμάς και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη και οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε άξιοι  των περιστάσεων».

Από την πλευρά του ο Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε: «Το έγκλημα των Τεμπών συγκλόνισε και τους συγγενείς, συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινωνία. Η αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι ο αγώνας, η προσπάθεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη για να αναζητηθούν ευθύνες και να βρεθούν οι ένοχοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει».

Ποινικές ευθύνες και περαιτέρω διερεύνηση

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη:

-Εντοπίζει ποινικές ευθύνες για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, με ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος.

-Ζητά τη διερεύνηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβασης καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

-Ζητά διερεύνηση επίσης για μη υλοποίηση της Σύμβασης 717.

-Ζητά η Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας.