Την Τετάρτη 20 Μαρτίου ορίστηκε να πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση και έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, από τη Διάσκεψη των Προέδρων ορίστηκε για το πρωί της ίδιας ημέρας, η διεξαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής της συζήτησης και ψήφισης ουσιαστικά του «γαλάζιου» πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς και όλων των παραμέτρων του.

Αναλυτικότερα, η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:30 το πρωί της Τετάρτης 20/3. Η συζήτηση επί του πορίσματος θα λάβει χώρα με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών, κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

Πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία

Επίσης θα μιλήσουν όσοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να τοποθετηθούν καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Την πλευρά της κυβέρνησης θα εκπροσωπήσει υπουργός, ο οποίος θα οριστεί εν προκειμένω.

Ads

Επί της διαδικασίας, στη συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 μέλη του κοινοβουλίου. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και τον ανεξάρτητο βουλευτή που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους, θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο, αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει εγκριθεί, αποδίδει ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα κυρίως και στο ζήτημα της τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως.

Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα δικά τους πορίσματα καταλογίζουν και ποινικές ευθύνες, ζητώντας τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.